Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň päťsto osemnásty (24. júla 2023)

Budova skladov po dronovom útoku Zobraziť galériu (3)
Budova skladov po dronovom útoku (Zdroj: Twitter/NEXTA)

MOSKVA - Primátor Moskvy Sergej Sobjanin v pondelok nadránom oznámil, že nočné "útoky dronmi" zasiahli dve "nebytové" budovy v ruskom hlavnom meste, pričom nie sú hlásené žiadne úmrtia. Informuje agentúra AFP.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 515

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 515 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:49 Pri ostreľovaní v Doneckej oblasti zahynul v pondelok desaťročný chlapec a niekoľko ďalších ľudí bolo zranených, informovala agentúra AFP.

21:33 Podpredseda ruskej vlády a minister priemyslu a obchodu Denis Manturov v pondelok vyhlásil, že Rusko niekoľkonásobne zvýšilo výrobu munície a vojenského vybavenia pre ruskú armádu bojujúcu vo vojne proti Ukrajine. Toto tvrdenie nie je možné nezávisle overiť.

21:22 Šéf Kremľa Vladimir Putin v pondelok podpísal zákon zakazujúci zmenu pohlavia aj zmenu rodu v oficiálnych dokumentoch. Návrh zákona už pred tým jednohlasne schválili obe komory ruského parlamentu, informuje TASR podľa správy agentúry AP.

21:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok vyzval na zrušenie obmedzení uvalených v Európe na vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov po súši po tom, ako bola ohrozená ich preprava po mori.

20:51 Ukrajina plánuje odpoveď na ruské útoky na obilnú infraštruktúru a kultúrne pamiatky, uviedol dnes prezident Volodymyr Zelenskyj.

20:50 Americká technologická spoločnosť Meta spustila funkciu na vytvorenie kanálov WhatsApp na Ukrajine, informoval dnes minister pre digitálnu transformáciu Mychajlo Fedorov.

19:34 Bulharský premiér Nikolaj Denkov a jeho grécky náprotivok Kyriakos Mitsotakis rokovali o preprave ukrajinského obilia do Grécka po železnici, informoval dnes Mediapool s odvolaním sa na Denkova.

19:33 Na Ukrajine v pondelok zadržali bývalého vojenského veliteľa Odeskej oblasti Jevhena Borisova, ktorý je podozrivý z korupcie. Toto podozrenie súvisí s tým, že Borisovova rodina po ruskej invázii na Ukrajinu kúpila v Španielsku nehnuteľnosti v hodnote miliónov dolárov.

18:19 V súvislosti s ostreľovaním historického centra mesta Odesy mieri do tohto prístavného mesta na juhu Ukrajiny misia Organizácie Spojených národov pre výchovu, vedu a kultúru (UNESCO).

17:43 Novinár francúzskej tlačovej agentúry AFP utrpel v pondelok zranenia pri útoku dronu, ku ktorému došlo v momente, keď nakrúcal videoreportáž na stanovišti ukrajinského delostrelectva v blízkosti východoukrajinského mesta Bachmut.

17:38 Približne 30 lodí v pondelok zakotvilo pri kľúčovom ukrajinskom prístave Izmajil, nachádzajúcom sa na Kilijskom ramene, ktoré tvorí najsevernejšiu z troch hlavných vetiev dunajskej delty. Stalo sa tak po ruských útokoch na sklady s obilím v tejto oblasti, informuje TASR na základe správy agentúry Reuters.

17:21 Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) oznámila, že zistila totožnosť ďalších 11 príslušníkov ruskej armády podozrivých z toho, že sa vlani v marci počas okupácie mesta Buča dopustili vojnových zločinov. V pondelok o tom informovala britská stanica BBC.

16:31 Nemecko a Poľsko dosiahli dohodu o opravárenskom centre pre tanky Leopard 2 používané na Ukrajine, informovala dnes agentúra Ukrinform s odvolaním sa na hovorcu nemeckého ministerstva obrany Mitka Müllera.

16:30 Ukrajinské sily postúpili od 350 do 1 400 metrov v smere na Berdiansk, informovalo dnes tlačové stredisko operačno-strategickej skupiny Tavria.

15:59 Ruské sily dnes ostreľovali dedinu Piščane v Charkovskej oblasti, pričom zranili štyroch ľudí vrátane 12-ročného chlapca, uviedla vojenská správa Charkovskej oblasti.

15:58 Rusko tvrdí, že útoky dronov v centre Moskvy a na Ruskom anektovanom Kryme by mohli byť dôvodom na tvrdú reakciu. Ruské ministerstvo zahraničných vecí to vyhlásilo po týždni masívneho ruského ostreľovania juhoukrajinského mesta Odesa, informuje agentúra AFP.

14:05 Anonymný predstaviteľ ukrajinskej obrannej rozviedky pre CNN povedal, že za útok dronom na Moskvu, ktorý sa odohral dnes skoro ráno, je zodpovedný Kyjev.

13:42 Ruskí okupanti zasiahli poschodový dom vo Vuhledare. O počte zranených zatiaľ nie je nič známe.

12:52  Pri ruskom útoku bezpilotnými lietadlami na Odeskú oblasť na juhu Ukrajiny boli zničené sklady s obilím a šesť ľudí bolo zranených. S odvolaním sa na ukrajinské úrady to dnes napísala agentúra Reuters. Údery podľa nej zasiahli infraštruktúru pozdĺž Dunaja, ktorý predstavuje menšiu exportnú trasu pre obilie. Niektoré ukrajinské spoločnosti ju vybudovali ako alternatívu k Čiernemu moru.

12:41 Kremeľ v pondelok poprel, že by ruská armáda cez víkend cielila svoj útok na pravoslávnu katedrálu v juhoukrajinskom prístavnom meste Odesa. Moskva vinu za poškodenie chrámu zvalila na ukrajinskú protivzdušnú obranu, dôkazy však neposkytla. Informuje agentúrya AFP a britský denník The Guardian.

12:30 Útok dronmi, ktoré v pondelok nadránom poškodili dve budovy v ruskom hlavnom meste Moskva, bol "špeciálnou operáciou" ukrajinských ozbrojených síl, povedal tlačovej agentúre AFP zdroj z ukrajinskej armády. "Dnešný útok dronmi na Moskvu bol špeciálnou operáciou GUR," povedal zdroj. GUR je vojenská tajná služba Ukrajiny.

12:18 Minister obrany Oleksii Reznikov pre CNN povedal, že správu o používaní kazetovej munície na Ukrajine v najbližších dňoch oznámi Pentagonu.

11:28 Maďarsko aj Kirgizsko sú súčasťou globálnej väčšiny, ktorej záujmom je dosiahnutie mieru na Ukrajine. V pondelok to zdôraznil maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó po schôdzke so šéfom kirgizskej diplomacie Ženbekom Kulubajevom. Informuje agentúra MTI.

10:43 Poľsko a Ukrajina stoja jednotne proti ruskému imperializmu a porušovaniu medzinárodného práva, napísal v nedeľu v tvíte ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba. Správu priniesla poľská spravodajská televízia TVN24 a následne tlačová agentúra PAP.

10:28 Ukrajinská armáda za uplynulý týždeň oslobodila viac ako 16 štvorcových kilometrov územia na juhu a východe krajiny. V pondelok to oznámila námestníčka ukrajinského ministra obrany Hanna Maľarová, informuje agentúra AFP.

9:54 Následky útokov dronov v Moskve.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu