Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko nahradí vývoz ukrajinského obilia do Afriky: Krajina je schopná nahradiť ukrajinské dodávky

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Vývoz ukrajinského obilia do Afriky nahradí ruský export, ruský prezident Vladimír Putin vyhlásil v pondelok po tom, čo Moskva minulý týždeň odstúpila od dohody o vývoze obilia z ukrajinských prístavov. Informuje agentúra AFP.

"Rusko bude pokračovať vo svojej intenzívnej snahe poskytnúť Afrike dodávky obilia, potravín, hnojív a ďalších produktov," Putin uviedol vo svojom vyhlásení, zverejnenom na kremeľskej webstránke. "Zaručujeme, že naša krajina je schopná nahradiť ukrajinské obilie na komerčnej ako aj bezplatnej báze," dodal Putin.

Označovanie lodí v Čiernom mori

Rusko 17. júla odmietlo predĺžiť obilnú dohodu, ktorá v čase prebiehajúcej vojny umožňovala bezpečný vývoz obilia z ukrajinských čiernomorských prístavov. Ruské ministerstvo obrany následne varovalo, že od 20. júla bude označovať všetky lode v Čiernom mori smerujúce do ukrajinských prístavov za potenciálnych prepravcov vojenského nákladu a bude ich pokladať za nepriateľské plavidlá. Africká únia vyjadrila ľútosť nad rozhodnutím Moskvy odstúpiť od dohody o vývoze obilia. Podľa humanitárnych organizácií je Afrika značne závislá od dovozu obilia z Ruska a Ukrajiny.
 

Viac o téme: VývozRuskoVladimir PutinAfrikaRuské obilie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu