Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň päťstodvadsiaty (26. júla 2023)

Vladimir Putin a Alexander Lukašenko Zobraziť galériu (4)
Vladimir Putin a Alexander Lukašenko (Zdroj: SITA/Alexander Demianchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

KYJEV - Bezpečnosť čiernomorských prístavov je kľúčom k mieru a stabilite na globálnom potravinovom trhu a svet o tom vie, uviedol v noci na stredu v pravidelnom videopríhovore ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Informuje agentúra DPA.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 517

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 517 (Zdroj: Facebook/ General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

22:00 Veľvyslanci 31 členských štátov NATO a Ukrajiny sa v stredu stretli v Bruseli na zasadnutí nedávno vytvorenej Rady NATO-Ukrajina, aby na žiadosť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského prediskutovali situáciu ohľadne vývozu ukrajinského obilia po odstúpení Ruska od čiernomorskej dohody o jeho bezpečnej preprave. Informuje o tom správa z agentúry DPA.

21:54 Veľvyslanci z členských štátov Európskej únie sa 26. júla dohodli na prijatí „reštriktívnych opatrení“ voči Bielorusku z dôvodu jeho spoluúčasti na vojne Ruska proti Ukrajine. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:52 Ukrajinské sily zostrelili 33 Kh-101/Kh-555 a tri riadené strely Kalibr odpálené proti Ukrajine 26. júla, informovalo letectvo. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

21:50 Sobyanin dal svoju zbraň okupantovi, ktorý ide do vojny "Ivan, chcel som odo mňa osobne urobiť ďalší darček. Toto je moja osobná zbraň, vydal som ti ju znova, nech ti prinesie šťastie," povedal primátor Moskvy. 

21:02 Medzinárodný olympijský výbor (MOV) nepozval Rusko a Bielorusko na OH 2024 v Paríži, oznámil MOV 26. júla. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

20:14 AFU zostrelila ruské riadené strely nad regiónmi Dnepro, Kyjev a Charkov Uviedol to hovorca vzdušných síl AFU Jurij Ignat. Rusko podľa neho zaútočilo na Ukrajinu raketami „Kinžal“ a balistickými raketami, ktoré boli odpálené z juhovýchodného smeru.

Zatiaľ nie je špecifikované, koľko rakiet AFU zostrelilo a či došlo k zásahom. Hovorca AFU uviedol, že konečným cieľom útoku bola oblasť mesta Starokostyantyniv v Chmelnickom regióne. Nachádza sa tam vojenské letisko.Informuje o tom portál NEXTA.

19:57 Ruská armáda tvrdí, že v stredu odrazila rozsiahly ukrajinský útok pri meste Orichiv v okupovanej časti juhoukrajinskej Záporožskej oblasti, kde momentálne prebiehajú intenzívne boje. Informuje o tom agentúra AFP.

19:30 Európska únia v stredu predbežne schválila sprísnenie sankcií voči Bielorusku. V rámci nových reštrikcií by mal byť zakázaný vývoz leteckých súčiastok a vybavenia dvojakého určenia použiteľného na vojenské účely, informovali agentúry Reuters a AFP.

19:16 Podľa "Radio Liberty Belarus" je na záberoch Planet Labs vidieť 754 objektov podobných vozidlám. Ak je medzi nimi ťažká vojenská technika, jej počet je minimálny, poznamenali novinári. 

19:14 Rada NATO-Ukrajina sa zišla 26. júla, aby prediskutovala bezpečnostnú situáciu v čiernomorskom regióne po jednostrannom ukončení Iniciatívy pre obilniny zo strany Ruska. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:52 Africkí lídri začali prichádzať do Petrohradu pred dvojdňovým afro-ruským summitom, ktorý sa má začať 27. júla, oznámilo ruské veľvyslanectvo v Juhoafrickej republike 26. júla. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

18:50 Bezpečnostná služba Ukrajiny oficiálne uznala svoju účasť na útoku na Krymský most v roku 2022 Šéf bezpečnostnej služby Ukrajiny Vasyl Maliuk potvrdil, že výbuch auta na krymskom moste v októbri 2022 zorganizovala SSU. 

17:39 Ukrajinskí lekári a zdravotníci z 3. útočnej brigády pomáhajú zraneným vojakom v Doneckej oblasti. Zdravotníci 24. júla evakuovali vojakov zranených v boji na ukrajinskej východnej línii frontu. Vojaci evakuovaní z bojiska sú transportovaní do stabilizačného centra neďaleko Bakhmutu na lekárske ošetrenie. 

17:37 Ľavicový publicista Boris Kagarlitsky bol zatknutý na dva mesiace. Pre ruskú represívnu mašinériu už podpora vojny nebola zhovievavosťou. Po Prigožinovej vzbure padlo rozhodnutie začať čistku od radikálov. Za týmto účelom by mali byť uväznení mediálne najaktívnejší a najideologickejší predstavitelia ultrapravicového tábora (Girkin) aj ultraľavicového tábora (Kagarlitsky). 

16:51 Muž s ukrajinským i ruským občianstvom bol vojenským súdom v Rusku odsúdený na 22 rokov väzenia za sabotáž na železnici, ku ktorej došlo vlani v Brianskej oblasti na západe európskej časti Ruskej federácie. Informovala o tom v stredu stanica Rádio Sloboda (RFE/RL) s tým, že odsúdený Sergej Belavin musí zaplatiť aj pokutu vo výške 600-tisíc rubľov (približne 6-tisíc eur).

16:40 Kým sa dokončuje výroba ukrajinského trojzubca, na Pamätníku vlasti už prebiehajú prípravy na nahradenie sovietskeho znaku. 

16:25 Moldavsko požiadalo 22 ruských diplomatov a 23 členov technického personálu ruského veľvyslanectva, aby opustili krajinu do 15. augusta, uviedol 26. júla Igor Zaharov, poradca moldavského ministra zahraničných vecí. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

16:23 Predseda ukrajinského parlamentu Ruslan Stefančuk 26. júla vyzval zákonodarcov, aby podporili návrh zákona o obnovení elektronických majetkových priznaní pre úradníkov. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

15:41 Súd v Moskve stredu uznal podnikateľa v sektore IT Iľju Sačkova za vinného z vlastizrady a odsúdil ho na 14 rokov väzenia. Trest si má odpykať vo väzení s prísnym režimom, informovala agentúra AFP. Sačkov je spoluzakladateľom spoločnosť Group-IB, ktorá sa špecializuje na odhaľovanie a prevenciu kybernetických útokov a spolupracuje s Interpolom a niekoľkými ďalšími svetovými inštitúciami.

15:24 Ukrajinská vláda vyčlenila 1 miliardu dolárov na výrobu dronov. Ukrajinská vláda vyčlenila tento rok 40 miliárd HR (1,08 miliardy dolárov) na investície do odvetvia dronov, uviedol 26. júla premiér Denys Shmyhal. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

15:12 Vývoj vojny na Ukrajine a vyhodnotenie krokov vlády v boji proti vysokej inflácii boli hlavnými bodmi stredajšieho rokovania maďarskej vlády pod vedením premiéra Viktora Orbána. Pre agentúru MTI to uviedol Orbánov hovorca Bertalan Havasi, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14:29 Ukrajinská prokuratúra začala trestne stíhať poslanca, ktorý je podozrivý z absolvovania luxusnej dovolenky na Maldivách. Dovolenka v cudzine je v rozpore so zákazom súkromného cestovania ukrajinských predstaviteľov do zahraničia v čase vojny. Informuje o tom agentúra Reuters.

14:23 Výbor parlamentu zamietol demisiu ministra kultúry. Demisiu ministra kultúry Oleksandra Tkačenka nepodporilo hlasovanie parlamentného výboru pre humanitárnu a informačnú politiku 26. júla. Výbor uviedol, že o tejto otázke bude preto hlasovať Najvyššia rada, ukrajinský parlament. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

13:31 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba v stredu navštívil Libériu. Bola to prvá cesta ukrajinskej diplomacie do tejto západoafrickej krajiny a Kuleba sa po stroskotaní čiernomorskej obilnej dohody snaží "zaistiť" vývoz ukrajinského obilia do Afriky. Informuje portálu britského denníka The Guardian.

12:39 Ruský prezident Vladimir Putin bol "ochromený" minulomesačnou krátkou vzburou žoldnierov z Vagnerovej skupiny napriek tomu, že ho niekoľko dní vopred upozornili na jej prípravu. Ukazujú to uniknuté spravodajské informácie, uviedol v stredu portál britskej televízie Sky News s odvolaním sa na denník The Washington Post.

11:34 Ruská Čiernomorská flotila po odstúpení Ruska od obilnej dohody zmenila rozmiestnenie svojich lodí, čím sa pravdepodobne pripravuje na blokádu ukrajinských prístavov. Informuje o tom stredajšia správa britského ministerstva obrany.

10:45 V Kyjev sa začali práce na demontáži erbu ZSSR na pamätníku „Vlasť“.

10:18 Pri ruských útokoch v Chersonskej oblasti zahynuli 2 ľudia. Rusko zaútočilo na Chersonskú oblasť za posledný deň 55-krát, povedal guvernér Oleksandr Prokudin. Dvaja ľudia boli zabití a traja ďalší zranení, dodal.

9:35 Ruské námorníctvo mení postoj k blokáde ukrajinských prístavov. Po krachu dohody o obilí ruská Čiernomorská flotila „zmenila svoj postoj“, aby presadila blokádu ukrajinských prístavov, uviedlo britské ministerstvo obrany.

8:39 Západní partneri sa zatiaľ nedohodli na pláne poveriť ukrajinských pilotov, aby lietali na stíhačkách F-16, uviedol Politico, ktorý sa odvoláva na amerických predstaviteľov.

7:37 Končiaci nemecký veľvyslanec v Rusku Géza Andreas von Geyr pred svojím odchodom z Moskvy vyjadril poľutovanie nad kolapsom nemecko-ruských vzťahov, zdôraznil však dôležitosť diplomacie. Informuje agentúra DPA. "Rusko sa od nás a od Západu izolovalo," uviedol von Geyr počas prejavu na svojej rozlúčkovej oslave v Moskve. "Po mojom príchode v roku 2019 by sa mi o niečom takomto ani nesnívalo," dodal.

7:30 Bidenova administratíva oznámila nový balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej výške 400 miliónov dolárov, uviedlo ministerstvo obrany USA v tlačovej správe.

6:45 Ruské sily zaútočili na Charkovskú oblasť dronmi vyrobenými v Iráne, informoval starosta Pervomajska Mykola Baksheiev v Telegrame.

Viac o téme: RuskoMoskvaVladimir PutinKyjevVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu