Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Členka Mansonovho gangu ide na slobodu! Vraždou Polanského manželky chceli rozpútať vojnu: Z beštie je zlomená žena

Leslie Van Houten (1969- vľavo, 2023- vpravo) a vodca kultu Charles Manson. Zobraziť galériu (5)
Leslie Van Houten (1969- vľavo, 2023- vpravo) a vodca kultu Charles Manson. (Zdroj: SITA/AP/California Department of Corrections, BBC, Getty Images)

WASHINGTON - Šesťdesiate roky v americkom Los Angeles sa niesli v znamení divokých párty, luxusných večierkov a extravagantnej módy. Hollywoodska idylka sa rozplynula v prach po tom, čo sa naprieč mestom začali niesť správy o sfanatizovaných členoch kultu Charlesa Mansona. Netrvalo dlho a titulky novín zapĺňali správy o šokujúcich vraždách, násiliu sa nevyhli ani hollywoodske hviezdy. Jedna z prívržencov Mansonovho kultu, Leslie Van Houtenová, však bola v utorok prepustená na slobodu. Vo väzení si odpykala viac ako 50 rokov.

archívne video

Policajný prezident Štefan Hamran kritizuje zneužívanie vraždy v Dubnici nad Váhom politikmi (Zdroj: Topky/Maarty)

Sedemdesiattriročná Leslie bola ešte ako 19-ročné dievča členkou tzv. „Mansonovej rodiny“. V roku 1969 jej bola pripísaná spoluúčasť na vražde obchodníka s potravinami z LA Lena LaBianca a jeho manželky Rosemary. Leslie Van Houten sa po podmienečnom prepustení odvolávala už päťkrát, všetky pokusy jej zablokovali kalifornskí guvernéri. Federálny odvolací súd mal však na celú situáciu iný pohľad, rozhodnutie bolo napokon zrušené, informuje portál BBC.

Van Houten bola najmladšou nasledovníčkou vyšinutého Charlesa Mansona, ktorá bola odsúdená za vraždu niekoľkých obetí hollywoodskeho kultu. Leslie ich mala držať počas toho, ako do nich iný člen kultu bodal. Neskôr sa priznala aj k tomu, že jednu ženu bodla aj ona sama, stalo sa tak však až po tom, čo na následky prvého útoku zomrela.

Členky Mansonovej Rodiny (zľava)  Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten.
Zobraziť galériu (5)
Členky Mansonovej Rodiny (zľava) Susan Atkins, Patricia Krenwinkel a Leslie Van Houten.  (Zdroj: SITA/AP/George Brich)

Kult mal na svedomí aj život americkej megastar Sharon Tate, ktorá bola Mansonovými prívržencami zavraždená vo vysokom štádiu tehotenstva. Jej partner Roman Polanski v čase útoku nebol doma, a tak sa istej smrti vyhol. Motiváciou útokov boli plány vyšinutého Charlesa Mansona o rozpútanie rasovej vojny. Dodnes je považovaný za jedného z najznámejších amerických kultových vodcov. Svojim prisluhovačom nariadil deväť vrážd.

Členka Mansonovho gangu ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Metro-Goldwyn-Mayer (MGM))

Nancy Tetreault, právnička väznenej Van Houten pre agentúru AP uviedla, že v utorok skoro ráno bola prepustená z ženskej väznice v Kalifornii s trojročnou podmienkou. „Dúfam, že si čoskoro nájde prácu,“ dodala právnička.

Mansonova prívrženkyňa však na život po odsúdení na doživotie nezanevrela. Vo väzbe sa jej podarilo ukončiť bakalársky aj magisterský titul. Pracovala aj ako vychovávateľka iných väzňov.

Kalifornský guvernér sa minulý týždeň nechal počuť, že z prepustenia vrahyne ostal sklamańy. „Viac ako 50 rokov po tom, čo Mansonov kult spáchal tieto brutálne vraždy, rodiny obetí stále cítia následky," uvádza sa vo vyhlásení.

Charles Manson
Zobraziť galériu (5)
Charles Manson  (Zdroj: SITA/AP)

Návrat do novej reality: Päťdesiatročnú priepasť musí prekročiť len za rok

Van Houten bude mať rok na to, aby sa dokázala zžiť s novou dobou, ktorá je výrazne odlišná od roku 1969, kedy putovala za mreže. „Musí sa naučiť používať internet. Musí sa naučiť nakupovať veci bez hotovosti," povedala Tetreault pre AP. „Je to úplne iný svet, ako keď tam vošla."

Členka Mansonovho gangu ide
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/California Department of Corrections and Rehabilitation)

V opakovaných pojednávaniach o podmienečnom prepustení Van Houten vyjadrila ľútosť nad svojou úlohou vo vraždách a zapletením sa s Mansonom, neskôr priznala, že ho nechala premôcť jej „individuálne myslenie“, informoval portál.

Viac o téme: HollywoodCharles MansonLeslie Van HoutenPrepustenieVraždyKult
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu