Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Lukašenko má plán na posilnenie vlastnej armády, pre TOTO podal wagnerovcom pomocnú ruku

prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko
prezident Bieloruska Alexandr Lukašenko (Zdroj: SITA/Nikolay Petrov/BelTA Pool Photo via AP)

MINSK – Viac ako rok od ruskej invázie na Ukrajinu sa v rámci posilnenia svojej armády ozvalo aj Bielorusko. Konkrétne prezident Alexandr Lukašenko chce nadviazať na dohodu, ktorú podpísal s Prigožinom ruský prezident Vladimir Putin. Pokiaľ by to vyšlo, bieloruská armáda by mohla byť oveľa silnejšia.

archívne video

25 žoldnierov Wagnerovej skupiny už nebude môcť ubližovať Ukrajincom (Zdroj: Facebook/Euromaidan, War in Ukraine)

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko opäť ukázal, že kráča v stopách Vladimira Putina. Po tom, ako ruský prezident uzavrel dohodu s vodcom wagnerovcov Jevgenij Prigožinom, sa o niečo podobné chce pokúsiť aj dlhoročný bieloruský vládca. Informuje o tom SMNI. Lukašenkovi ide hlavne o bojové skúsenosti, s ktorými by sa mohli wagnerovci podeliť s jeho armádou. 

Majú na výber 

Návrh pre Prigožina, aby jeho vojaci trénovali bieloruskú armádu, prichádza po tom, ako Lukašenko dostal uznanie za zmiernenie napätia, ktoré spôsobili povstaním práve wagnerovci. Nešlo o žiadny konflikt ani stret dvoch armád. Lukašenko uzavrel obchod, na základe ktorého sa musel Prigožin presťahovať do Bieloruska. Wagnerove jednotky dostali tiež na výber, a síce, buď sa vrátiť domov a prihlásiť sa do ruskej armády, alebo odísť za svojím vodcom do Bieloruska. 

Lukašenko sa vyjadril, že Prigožina ani jeho vojska sa nebojí, pretože sú priateľmi už viac ako 20 rokov. "(Wagnerovci) sú ľudia, ktorí bojovali po celom svete. Ich cieľom bolo vždy vytvorenie normálnej civilizácie. Západ ich však z duše nenávidí," vysvetlil Lukašenko s tým, že ľudstvo s pomaly ale iste blíži k vojensko-politickej kríze,ktorá nemá v dejinách ľudstva obdobu. Okrem toho naďalej kritizuje postoj Západu, ktorý podľa neho nerozumie nutnej potrebe dialógu na ukončenie konfliktu na Ukrajine. 

Vojenský tábor 

Satelitné snímky, ktoré poskytlo Planet Labs PLC, ukazujú, že v južnej časti Bieloruska vznikol nový vojenský tábor s desiatkami stanov. Ide o bývalú vojenskú základňu Osipoviči, ktorá sa nachádza len 230 km od ukrajinskej hranice. Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj sa vyjadril, že jeho rozviedka pozorne sleduje situáciu v tejto oblasti. "Ukrajinskí najvyšší generáli majú za úlohu posilniť vzťahy na severe, aby sa zachoval mier," dodal. 

 

Компания Planet Labs PLC опубликовала спутниковые снимки, которые могут свидетельствовать о размещении лагеря ЧВК...

Posted by Голос Америки on Saturday, July 1, 2023

Keďže Prigožin sa momentálne nachádza v Bielorusku, Rusko údajne zablokovalo všetky spravodajské kanály, ktoré s ním boli v spojení. Kremeľ okrem toho odstrihol aj ďalšie štyri weby pod záštitou Patriot Media Group, kde bol vodca wagnerovcov do mája tohto roku evidovaný ako vedúci správnej rady.  

Viac o téme: DohodaArmádaBieloruskoAlexandr LukašenkoJevgenij PrigožinWagnerovci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu