Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Rusi používajú na Ukrajine strelivo z USA, Prigožin hovorí o munícii NATO

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

KYJEV/MOSKVA - Spojené štáty sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu prikláňali na stranu Kyjeva. Patria medzi jej najväčších dodávateľov zbraní, no zdá sa, že ich služby využívajú aj Rusi. Táto situácia by mohla byť typickým príkladom a zároveň odpoveďou na otázku, odkiaľ Rusi čerpali strelivo, keď na nich Západ uvalil sankcie.

archívne video

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 471 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

Dve ruské spoločnosti mali získať státisíce nábojov vyrobených americkou firmou Hornady. Tá svoje produkty označuje ako "Ascurate", teda smrteľne spoľahlivý. Ruská spoločnosť Promtekhnologiya dňa 2. augusta 2022 vyhlásila, že plánuje objednať 102 200 olovených nábojov značky Hornady pre civilné lovecké pušky. Malo ísť o guľky Lapua Magnum .338, ktoré firma Hornady skuotčne ponúkala. 

Z toho istého dňa sa však zachovalo ešte jedno vyhlásenie. Išlo o objednávku nábojníc do civilných strelných zbraní od spoločnosti Hornady. Typ nábojov sa zhodoval s prvým vyhlásením (Lapua Magnum .338). Podľa POLITICO ide v prvom prípade o zavádzajúcu správu. Lapua Magnum .338 nie len náboj do loveckých pušiek, ale tiež vysokovýkonný projektil s dlhým doletom, ktorý vyvinuli západné armády v 80. rokoch. Používali ich ostreľovači v Iraku a Afganistane. 

Hornady odmieta spoluprácu

Dodávky smrtiaceho vojenského vybavenia sa dostávajú do Ruska aj napriek sankciám uvaleným Západom. Čoraz vyššie požiadavky na vojnu odhalili nedostatok ruských kapacít, čo pomáha čiernemu trhu. Steve Hornady, generálny riaditeľ spoločnosti so sídlom v Grand Island v Nebraske, poprel predaj streliva do Ruska počas vojny na Ukrajine.

 

6.5 PRC 143 gr. ELD-X 🔥

Posted by Hornady on Tuesday, September 20, 2022

"V okamihu, keď Rusko napadlo Ukrajinu, skončili sme s ním. Do Ruska nič nevyvážame a od roku 2014 na to nemáme ani povolenie. Nepodporujeme predaj nášho produktu ruskej strane a keď sa dozvieme, že sa tak stalo, podnikneme všetky dostupné kroky, aby sme to zastavili," vyjadril sa Steve Hornady, generálny riaditeľ spoločnosti so sídlom v Nebraske. Okrem toho poukázal na to, že súčasné zákony USA vyžadujú od zákazníkov povolenie ministerstva obchodu na opätovný vývoz výrobkov vyrobených v Spojených štátoch. "Pokiaľ je nám známe, žiadny z našich zákazníkov tento zákon neporušuje," povedal.

Civilné pušky na Ukrajine 

Spoločnosť Promtekhnologiya odmietla podať akékoľvek colné vyhlásenia na dovoz streliva. Vyhlásila, že s Hornadym nemá žiadne spojenie a jej kapacita na výrobu vlastnej munície je dostačujúca. Spoločnosť tiež uviedla, že puška Orsis a strelivo, ktoré spoločnosť vyrába, sú určené na "poľovnícke a športové" účely a sú voľne dostupné na civilnom trhu. Spoločnosť bola sankcionovaná Ukrajinou, pretože sa objavili dôkazy, že jej pušky Orsis boli použité pri ruských vojenských operáciách na východnej Ukrajine.

Tetis a RCBS

Ďalším ruským nákupcom munície Hornady je spoločnosť Tetis, ktorá od začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu 24. februára 2022, zverejnila dve dodávky streliva. Posledná sa uskutočnila v apríli s viac ako 300 000 produktami aj zo spoločnosti Hornady. Hlavní vlastníci Tetisu, Alexander Levandovsky a Sergej Senčenko majú priame prepojenie na ruskú armádu. Obaja boli predtým uvedení ako akcionári spoločnosti Kampo, ktorá vlastní licencie na výrobu zbraní, vojenského vybavenia a obchoduje s ministerstvom obrany a špeciálnym letovým oddelením, ktoré prevádzkuje Putinovo prezidentské lietadlo.

 

The case prep kit is ideal for the handloader looking to get everything they need to prepare brass like a boss in one convenient package. https://bit.ly/3gtfo5I

Posted by RCBS on Monday, February 21, 2022

Hoci Tetis na svojej webovej stránke neponúka muníciu Hornady, inzeruje sa ako medzinárodný distribútor pre RCBS, amerického výrobcu prebíjacích zbraní. Posledné "vyhlásenie o zhode" Tetisu a RCBS prebehlo zhruba mesiac pred spustením ruskej invázie na Ukrajinu. Ruská obchodná byrokracia umožňuje miestnym firmám ručiť za tovar, ktorý dovážajú, podaním "vyhlásení o zhode", kde spádá napríklad aj spoločnosť Hornady. To znamená, že dodávateľ uvedený vo formulári nemusí vedieť o konkrétnych zásielkach, ktoré mohol vybaviť sprostredkovateľ.

Matt Rice, hovorca RCBS Vista Outdoor, povedal, že Tetis už nie je medzinárodným distribútorom RCBS. "Po ruskej invázii na Ukrajinu sa naša spoločnosť rozhodla ukončiť všetky formy obchodu s Ruskou federáciou. Okrem toho sa chystáme odstrániť ponuky spoločnosti Tetis z našej webovej stránky," uviedol.

Prigožin o Butovi

Šéf wagnerovcov Jevgenij Prigožin sa vyjadril, že jeho vojakom zostalo obrovské množstvo munície NATO. V sarkastickom posolstve požiadal o bojové lietadlá F-35 a ďalšie zbrane vyrobené v USA. "Viktora Buta poznáte, nie? Hovoril som s ním. On je schopný dodať všetko," povedal Prigožin na adresu jedného z najväčších ruských priekupníkov zbraní.

But bol v roku 2008 zadržaný v Thajsku. V americkom väzení strávil viac ako 10 rokov. Prepustili ho v decembri 2022, keď bol súčasťou výmeny za americkú basketbalistku Brittney Grinerovú.  

Viac o téme: ZbraneMuníciaRuská armádaUSAJevgenij PrigožinVojna na UkrajineHordanyPromtekhnologiyaTetis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu