Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Spojené arabské emiráty a Katar po šiestich rokoch obnovujú vzájomné diplomatické zastúpenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: gettaimages.com)

DAUHA/ABÚ ZABÍ - Spojené arabské emiráty (SAE) a Katar v pondelok po šiestich rokoch oznámili obnovenie vzájomného diplomatického zastúpenia. Informuje agentúra AFP, ktorá sa odvoláva na vyhlásenia oboch krajín.

SAE a Katar oficiálne obnovili diplomatické vzťahy už v januári v roku 2021. Predchádzali tomu štyri roky blokády voči Kataru zo strany SAE, Saudskej Arábie, Bahrajnu a Egypta. Tieto štáty vtedy obviňovali Katar z podpory extrémistických organizácií a z prílišného zbližovania sa s Iránom.

Dlhodobý boj o vplyv v regióne

Spojené arabské emiráty sú sunnitským štátom, Katar šiitským. Obe krajiny už dlho bojujú o vplyv v regióne a podporujú súperiace strany v jednotlivých konfliktoch vrátane Jemenu, píše AFP.

Agentúra pripomína, že obnovenie diplomatických zastúpení medzi týmito dvoma štátmi prichádza v čase zmierňovania napätých vzťahov na Blízkom východe. V marci oznámili najväčší regionálni rivali - Saudská Arábia a Irán - zlepšenie vzájomných vzťahov po tom, čo mali diplomatické styky prerušené sedem rokov. O mesiac neskôr obnovil vzťahy aj Katar s Bahrajnom.

Viac o téme: KatarSpojené arabské emirátyDiplomatické zastúpenie
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu