Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bojujúce strany v Sudáne sa dohodli na 24-hodinovom prímerí: Má začať v sobotu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Amr Nabil)

RIJÁD - Zástupcovia Sudánskych ozbrojených síl (SAF) a Jednotiek rýchlej podpory (RSF) sa v piatok dohodli na 24-hodinovom prímerí, ktoré sa začne v sobotu o 6.00 h miestneho času (4.00 h SELČ). Píše sa to v spoločnom vyhlásení Saudskej Arábie a Spojených štátov, ktoré prímerie spoločne sprostredkovali.

Podľa vyhlásenia sa bojujúce strany dohodli na tom, že sa počas 24 hodín nebudú usilovať o získanie vojenskej výhody, zdržia sa zakázaných presunov, útokov, používania lietadiel a dronov, leteckého bombardovania, delostreleckých útokov, posilňovania pozícií a zásobovania jednotiek. Zároveň by strany mali umožniť "neobmedzený pohyb a poskytovanie humanitárnej pomoci v celej krajine".

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (2)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/AP/Maheen S./Marwan Ali)

Ak strany nedodržia prímerie, sprostredkovatelia avizovali, že budú nútení zvážiť odklad rozhovorov v saudskoarabskom meste Džidda, ktoré sú pozastavené od konca minulého mesiaca. Boje medzi armádou a polovojenskými jednotkami RSF od apríla zachvátili Chartúm a oblasť Dárfúru, pričom pokračovali aj napriek sérii prímerí. USA na oboch hlavných veliteľov znepriatelených strán uvalili sankcie.

Podľa mimovládnej organizácie ACLED v konflikte zahynulo až 1800 ľudí. Dva milióny osôb je vysídlených, z toho 476.000 hľadá útočisko v okolitých krajinách, tvrdí OSN. Piatkové oznámenie prichádza deň po tom, ako minister zahraničných vecí USA Anthony Blinken ukončil svoju trojdňovú návštevu Saudskej Arábie, počas ktorej viedol diskusie o situácii v Sudáne.

Viac o téme: BojePrímerieSudánBojujúce strany24-hodín
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu