Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Darcovské krajiny prisľúbili pre Sýrčanov pomoc vo výške 10,5 miliardy dolárov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP)

BRUSEL - Medzinárodní darcovia sa vo štvrtok zaviazali, že miliónom Sýrčanov poskytnú pomoc vo výške 10,5 miliardy dolárov. Bude určená pre ľudí v Sýrii, ako aj pre utečencov pred vojnou žijúcich v zahraničí, informovala agentúra DPA.

Tento prísľub o finančnej pomoci dalo 57 krajín a 30 medzinárodných organizácií, ktorých delegácie sa zúčastnili na výročnej konferencii pre Sýriu organizovanej Európskou úniou v Bruseli. Objem prisľúbených finančných prostriedkov je nižší, než bol stanovený humanitárnou výzvou Spojených národov, podotkla agentúra AP. Pripomenula, že generálny tajomník OSN António Guterres požiadal na konferencii darcov o 11,1 miliardy dolárov, čo súčasne označil za "našu najväčšiu výzvu na svete".

António Guterres
Zobraziť galériu (3)
António Guterres  (Zdroj: TASR/Martial Trezzini/Keystone via AP)

"Moja výzva je jednoduchá: Pomôžte nám pomôcť sýrskemu ľudu," vyzval Guterres a dodal: "Nemáme času nazvyš." AP objasnila, že peniaze na humanitárne projekty sa získavajú čoraz ťažšie. Dôvodom sú ekonomické problémy, ktoré postihli chudobné i tie najbohatšie štáty. Guterres potvrdil, že v dôsledku krízy financovania bude potrebné drasticky znížiť pomoc pre 5,5 milióna ľudí v Sýrii, ktorí dostávajú potravinovú pomoc. Na budúci mesiac túto pomoc dostane už len dva a pol milióna Sýrčanov.

Táto kríza zasahuje aj susedné krajiny

Táto kríza zasahuje aj susedné krajiny, ktoré prijali približne 5,7 milióna utečencov a zápasia aj s vlastnými ekonomickými problémami. Mnohé z týchto štátov upozorňujú, že ich podpora pre utečencov sa môže zmeniť v súvislosti s prípadným obmedzením financovania. Najviac utečencov zo Sýrie je v Turecku, Libanone a Jordánsku. Darcovská konferencia sa koná po tom, čo vo februári otriaslo časťou Sýrie zemetrasenie s magnitúdou 7,8. Svetová banka odhadla škody po ňom na viac ako päť miliárd dolárov - zemetrasenie zničilo domy a nemocnice a ešte viac ochromilo energetickú a vodohospodársku infraštruktúru Sýrie.

Darcovské krajiny prisľúbili pre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Felipe Dana, File)

AP dodala, že rola sýrskeho prezidenta Bašára Asada na medzinárodnej scéne sa nedávno posilnila, keď sa Sýria vrátila do spoločenstva krajín združených v Lige arabských štátov (LAŠ). Niekoľko krajín susediacich so Sýriou - na čele so Saudskou Arábiou - už s Asadom viedlo rozhovory s cieľom vyriešiť pretrvávajúcu bezpečnostnú a hospodársku krízu vo vojnou zmietanej Sýrii v nádeji, že to povedie k hromadnému návratu utečencov. Šéf európskej diplomacie Josep Borrell však v súvislosti s týmito kontaktmi zdôraznil, že EÚ nezmení svoju politiku voči Asadovi a nezľaví zo sankcií voči jeho režimu. Dodal však, že ho zaujíma, čo by LAŠ mohla dosiahnuť svojím novým postojom.

Viac o téme: PomocBojeDoláreSýriaDarcovské krajiny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu