Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Európska únia vyčlenila na pomoc vojnou trpiacim Sudáncom ďalších 190 miliónov eur

(Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Európska komisia (EK) v pondelok prisľúbila udeliť Sudánu humanitárnu a rozvojovú pomoc v celkovej výške 190 miliónov eur. Informuje o tom spravodajca TASR.

Uvedenú sumu potvrdil eurokomisár pre krízové riadenie Janez Lenarčič v rámci slávnostného podujatia na vysokej úrovni na podporu humanitárnej reakcie na situáciu v Sudáne a priľahlom regióne. Podujatie, ktoré zvolali EÚ, Organizácia Spojených národov (OSN), Egypt, Nemecko, Katar, Saudská Arábia (SAE) a Africká únia (AÚ), má za cieľ preskúmať spôsoby, ako pomôcť nielen sudánskemu ľudu, ale aj podporiť susedné krajiny, v ktorých žijú tisíce sudánskych utečencov.

Vojnový konflikt núti ľudí opustiť svoje domovy

Komisia pripomenula, že vojnový konflikt v Sudáne núti milióny ľudí opustiť svoje domovy a hľadať bezpečný úkryt. Z nového balíka pomoci EÚ je 52 miliónov eur vyčlenených na humanitárnu pomoc v Sudáne na podporu najzraniteľnejších osôb zasiahnutých krízou. Ďalších osem miliónov je vyčlenených na podporu susedných krajín, aby sa vyrovnali s príchodom sudánskych utečencov utekajúcich pred vojnou. Okrem toho 130 miliónov eur v rámci rozvojovej spolupráce podporí potravinovú bezpečnosť, odolnosť a zdravie najzraniteľnejších skupín ľudí.

Nové humanitárne financovanie dopĺňa sumu 73 miliónov eur, ktoré už boli Sudánu pridelené v roku 2023 na humanitárnu pomoc, a 1,15 milióna eur vyčlenených na okamžitú pomoc obyvateľom z regiónov postihnutých vojnou a utečencom v susedných krajinách. Okrem toho EÚ začiatkom tohto roka spustila takzvaný letecký humanitárny most s cieľom dodať základné zásoby a humanitárni experti boli rozmiestnení pozdĺž pohraničných regiónov v krajinách susediacich so Sudánom (Etiópia, Južný Sudán, Čad a Egypt), aby posúdili vznikajúce humanitárne potreby priamo v teréne.

Počet ľudí, ktorí potrebujú pomoc, sa zvýšil na 24,7 milióna

V polovici apríla vypukli v Sudáne ozbrojené strety medzi sudánskymi ozbrojenými silami a polovojenskými Silami rýchlej podpory (RSF). K bojom došlo po dlhotrvajúcej politickej patovej situácii po vojenskom prevrate z roku 2021. Od vypuknutia konfliktu (15. apríla) bolo vysídlených viac než 2,1 milióna ľudí, ktorí utiekli na bezpečnejšie miesta v krajine aj mimo nej. Podľa údajov EK sa počet ľudí, ktorí potrebujú humanitárnu pomoc, zvýšil z 15,8 milióna -odhadovaných v novembri 2022 - na 24,7 milióna v máji 2023. V súčasnosti to predstavuje polovicu populácie tejto krajiny.

EÚ opakovane vyzvala všetky strany, aby dodržiavali medzinárodné humanitárne právo, vrátane ochrany civilného obyvateľstva a zaistenia humanitárneho priestoru pre bezpečný, včasný a neobmedzený prístup pre humanitárnych pracovníkov.

Viac o téme: PomocVojnaSudánEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu