Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Historický súboj! Prvýkrát sa proti sebe postavili lietadlá, ktoré chránia Slovensko a najlepšie stíhačky sveta

Vojenské cvičenie Arctic Challenge 2023 vo vzdušnom priestore Švédska, Nórska a Fínska
Vojenské cvičenie Arctic Challenge 2023 vo vzdušnom priestore Švédska, Nórska a Fínska (Zdroj: YouTube/ Försvarsmakten Inblick)

OSLO/PRAHA – Severoatlantická aliancia zorganizovala aj tento rok každoročné letecké cvičenie Artic Challenge, ktoré sa uskutočňuje v krajinách severnej Európy. Bolo tu zapojených 13 členských krajín a približne 150 kusov bojových lietadiel. Do výcviku boli zapojené aj české bojové jednotky.

archívne video

Naď: Rekonštrukcia letiska Sliač nebude mať vplyv na termín dodania F-16 (Zdroj: Topky/Vlado Anjel )

Pre Českú republiku išlo o historický okamih, pretože Artic Challenge sa zúčastnila vôbec po prvýkrát. Cvičenie trvalo dva týždne, pričom skončilo 9. júna. Každé dva roky ho organizujú škandinávske krajiny Nórsko, Švédsko a Fínsko. Ako informuje ACR.ARMY.CZ., nejde o výcvik v rámci NATO, ale pozvánka sem je privilégiom. 

Prevažne dva typy 

Vo vzduchu prebiehal výcvik COMAO, kedy je zapojené veľké množstvo typov lietadiel. Celkovo 150 kusov sprevádzalo na zemi 2 700 vojakov z 13 krajín. V Európe išlo o jedno z najväčších leteckých cvičení. Česi lietali na JAS-39C Gripen, ktoré ochraňujú aj vzdušný priestor Slovenskej republiky. Piloti štartovali zo štyroch rôznych leteckých základní v troch krajinách, konkrétne z Luleå-Kallax vo Švédsku, zo základne Ørland v Nórsku a letísk Rovaniemi a Pirkkala vo Fínsku, píše forsvaret.

"Českí stíhači pôsobili z leteckej základne v nórskom Ørlande spoločne s domácimi Normi, Talianmi, Holanďanmi, Američanmi, ktorí lietali s lietadlami F-35A Lightning II a s Belgičanmi s ich staršími F-16MLU. Na rovnakej základni mali zázemie aj tri americké tankery KC-135R a dva lietadlá NATO AWACS," prezradil pre army.cz jeden z českých účastníkov cvičenia, veliteľ kontingentu, major VM. Práve najmodernejšie lietadlá 5. generácie F-35A Lightning II. tvorili veľkú časť leteckej techniky.

Lietanie bolo organizované päť dní v týždni v dvoch tzv. vlnách. Dopoludňajšie lety boli zamerané na spoločný výcvik s jednotkami z rovnakej základne. Popoludňajšie cvičné spoločné operácie všetkých účastníkov sa konali v rozsahu približne sto lietadiel taktických, transportných a podporných. "Cvičili sa všetky druhy úloh – pôsobenie proti vzdušným aj pozemným cieľom a protivzdušnej obrane protivníka, dopĺňanie paliva za letu i ostré streľby niektorých účastníkov," vyzdvihol major VM.

Tisíce zamestnancov

Cvičenia sa zúčastnili piloti z Holandska, Belgicka, Spojeného kráľovstva, Talianska, Kanady, Francúzska, Nemecka, Švajčiarska, Dánska, Českej republiky a Spojených štátov amerických a NATO so svojimi lietadlami AWACS. Odhaduje sa, že do Arctic Challenge Exercise 2023 bolo zapojených najmenej 2 700 zamestnancov. 

Viac o téme: NATOŠvédskoČRNórskoFínskoArctic Challenge Exercise 2023JAS-39C Gripen
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu