Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Belgicko dostane prvé stíhačky F-35 o pol roka neskôr ako bolo plánované

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRUSEL - Belgicko dostane prvé stíhačky F-35 objednané v Spojených štátoch najmenej o pol roka neskôr ako bolo pôvodne plánované. Televízna stanica RTBF pripomenula, že výroba prvých lietadiel sa začala vlani v lete. V súčasnosti sa v továrni Lockheed Martin v Texase montuje sedem z 34 lietadiel, ktoré si Belgicko objednalo.

Pôvodný plán počítal s dodávkou štyroch lietadiel na konci roka 2023. Pre pandémiu koronavírusu sa toto číslo znížilo na dve. Na vývoj vybavenia a softvéru je potrebné ďalšie polročné obdobie a preto tento rok Belgicko nedostane žiadne. Americký výrobca potvrdil, že prvá objednaná stíhačka už vstúpila do finálnej montážnej fázy a dokončiť sa má začiatkom decembra. Meškanie však spôsobí testovanie novej aktualizovanej série vybavenia na palube F-35. Podľa tlačovej agentúry Belga oneskorený príjem prvých dvoch stíhačiek "najmenej šesť mesiacov" potvrdila aj federálna ministerka obrany Ludivine Dedonderová.

Nové lietadlá postupne nahradia F-16

Najnovšia aktualizácia Technology Refresh 3 (TR-3) zatiaľ nemá povolenie na komerčné použitie. Cieľom série vylepšení sú lepšie displeje, väčšia počítačová pamäť a lepší výkon počítača. Stíhačkám umožní niesť viac presných zbraní s dlhým doletom, zlepší ich schopnosti pri elektronickom boji a rozpoznávanie cieľov. Všetky vylepšenia sa musia otestovať a overiť pred získaním certifikácie. Zmluva Belgicka so spoločnosťou Lockheed Martin z roku 2018 počíta s dodávkou 34 lietadiel F-35 do roku 2030 za 4,5 miliardy eur. Ak pôjde o zdržanie niekoľko mesiacov, nebude to mať podľa hovorcu ministerstva obrany žiadny vplyv na postupné zvyšovanie výkonu F-35. Nové lietadlá postupne nahradia belgické stíhačky typu F-16, ktorých posledný let je naplánovaný na koniec roka 2028.

Viac o téme: StíhačkyBelgickoF-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu