Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nad Teheránom majú lietať ruské bojové lietadlá: Irán má upevňovať spojenectvo s Kremľom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

TEHERÁN – Medzi Ruskom a Iránom sa pravdepodobne ešte viac prehĺbili vzťahy, minimálne tie ekonomické. Nad metropolou Teherán majú už totiž lietať ruské Su-35. Irán už dlhší čas zvažoval, že svoju armádu posilní práve o tieto bojové lietadlá. V súčasnej dobe to má potvrdzovať aj video, ktoré sa šíri sociálnymi sieťami.

archívne video

Vyjadrenie prezidenta FS k údajnému vyvážaniu vojenského materiálu do Ruska a Iránu (Zdroj: TASR/Jakub Popelka)

Do Iránu už zrejme dorazila dodávka ruských bojových lietadiel. Krajina pritom už v minulosti neskrývala záujem o ich kúpu. Dohoda medzi Moskvou a Teheránom bola spomenutá v polovici marca, keď o nej informovala iránska štátna agentúra IRNA.

Jasný záber na Suchoj

Nákup ruských stíhačiek potvrdzuje aj video, ktoré sa objavilo na sociálnej sieti Twitter. Je na ňom záber na oblohu nad Teheránom, kde pomaly prelietava oblasťou stíhačka Su-35 ruskej výroby. Irán však zatiaľ nevydal žiadne oficiálne stanovisko ohľadom kúpy ruských Suchojov. 

Iránska misia pri OSN v New Yorku dodala, že bojové lietadlá Su-35 sú pre Irán technicky prijateľné, takže po októbri 2020 a ukončení iránskych obmedzení na nákup konvenčných zbraní (rezolúcia OSN č. 2231) Irán dokončil procedúry na ich nákup. Informovali o tom Teheran Times s odvolaním sa na ruskú agentúru Sputnik. irán však neuviedol, koľko strojov kúpi ani kedy budú dodané. 

Všetko popierajú

Veliteľ vzdušných síl Iránu v septembri minulého roku potvrdil, že nákup stíhačiek Suchoj-35 je hlavnou témou každého zasadnutia. Ako informuje portál Tasnim, iránsky minister obrany admirál Alí Šamchání na svojej poslednej tlačovej konferencii uviedol, že táto záležitosť ešte nie je doriešená, no do dnešných dní nebolo v krajine prijaté žiadne rozhodnutie ohľadom podobného vojenského vybavenia. Týmto vyhlásením de facto poprel pravosť videa. 

Viac o téme: VideoDôkazStíhačkyRuskoIránSu-35
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu