Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Rusko v prvom čítaní schválilo zákon o zákaze zmien pohlavia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Pavel Golovkin)

MOSKAV - Dolná komora ruského parlamentu - Štátna duma - zahlasovala v stredu v prvom čítaní za návrh zákona, ktorý zakazuje chirurgické aj právne zmeny pohlavia. Informuje agentúra AFP.

 Poslanci schválili v prvom čítaní návrh zákona, ktorý zakazuje "lekárske zákroky zamerané na zmenu pohlavia jednotlivca" a "štátne zaregistrovanie zmeny pohlavia bez operácie". Zákaz sa vzťahuje aj na "sformovanie primárnych alebo sekundárnych pohlavných znakov" jednotlivcov, uvádza Duma na svojej webstránke Duma spresňuje, že vláda zostaví zoznam povolených zákrokov určených na "liečbu vrodených fyziologických anomálií u detí".

Západná protirodinná ideológia

Poslanec vládnucej strany Jednotné Rusko Piotr Tolstoj povedal, že cieľom navrhovaného zákona je "postaviť bariéru pred prenikaním západnej protirodinnej ideológie". "Veľmi si želám, aby sa chlapci, ktorí teraz bránia česť Ruska za cenu svojich životov, vrátili domov a videli, že krajina sa zmenila... že my všetci bojujeme za nové suverénne Rusko, ako jednotný front bez vplyvu Západu," uviedol na platforme Telegram.

AFP konštatuje, že Rusko je už roky nehostinným prostredím pre každého, koho názory sa líšia od oficiálnej politiky "rodinných hodnôt" presadzovanej Kremľom i pravoslávnou cirkvou. Tlak najmä na LGBTQ aktivistov sa od začiatku vojny na Ukrajine ešte zintenzívnil a Moskva sa snaží svoj konzervatívny postoj čoraz viac upevňovať.

V Rusku vlani na jeseň sprísnili zákon o tzv. propagande homosexuality, ktorý zakazuje akékoľvek zmienky o LGBTQ ľuďoch. Ruský politik Alexandr Chinštejn vtedy vyhlásil, že špeciálna vojenská operácia, ako sa v Rusku oficiálne označuje invázia na Ukrajinu, sa neodohráva len na bojisku, ale i "v mysliach ľudí".
 

Viac o téme: ZákonZmena pohlaviaRusko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu