Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nemecko za najväčšiu hrozbou pre bezpečnosť označila Rusko: Čína je partner i súper

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/AP/Sputnik/Kremlin Pool Photo/Mikhail Klimentyev)

BERLÍN - Nemecká vláda označila Rusko za najväčšiu bezpečnostnú hrozbu v dohľadnej budúcnosti. V novej bezpečnostnej stratégii predstavenej v stredu sa tiež vyslovila za vyvážený prístup k Číne. Informujú agentúry AP a AFP.

"Dnešné Rusko je v dohľadnej budúcnosti najväčšou hrozbou pre mier a bezpečnosť v euroatlantickej oblasti," píše sa v dokumente prijatom spolkovou vládou v Berlíne. V období rastúcej multipolarity sa podľa neho niektoré krajiny "snažia pretvoriť medzinárodný poriadok podľa svojho názoru na systematické súperenie".

Partner i konkurent

Čína je "partnerom, konkurentom a systémovým súperom", uvádza sa tiež v prvej komplexnej nemeckej stratégii národnej bezpečnosti. Berlín v nej obviňuje Peking, že opakovane koná proti záujmom a hodnotám Nemecka v úsilí zmeniť svetový poriadok založený na pravidlách. Podľa dokumentu tiež zvyšuje tlak na regionálnu i medzinárodnú bezpečnosť a nedodržiava ľudské práva.

Bez Číny je množstvo kríz neriešiteľných

Nemecká stratégia zároveň priznáva, že ázijský gigant "je naďalej partnerom, bez ktorého nemožno vyriešiť mnohé globálne výzvy a krízy". Nemecký kancelár Olaf Scholz pri predstavení stratégie uviedol, že Berlín si neželá "odpájanie" od Číny, ale znižovanie rizika. Preto musí zohľadňovať bezpečnostné problémy, ktoré vo vzťahu s touto krajinou vyvstávajú.

Viac o téme: HrozbaRuskoNemeckoČína
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu