Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Českom sa šíri vlna nenávisti! Rómska speváčka vyvolala vášne proti Ukrajincom: Rasizmus a kolektívna vina, varujú ju

Česká speváčka Lucie Bikárová
Česká speváčka Lucie Bikárová (Zdroj: Facebook/Lucie Bikárová Official)

BRNO – Začiatkom tohto týždňa sa pred brnenskou radnicou spustila bitka medzi miestnymi Rómami a Ukrajincami. Bola to ešte dohra z minulého víkendu, keď mal jeden z Ukrajincov nožom zaútočiť na Róma. Ten následným zraneniam podľahol. V meste to vrie. V pondelok sa pobilo ešte viac ľudí. K situácii sa vyjadrila známa tvár českej hudobnej scény.

archívne video

M. Šefčovič o Rómoch a kópii ochrannej listiny pre Rómov spred 600 rokov (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Bitka pred mestskou radnicou v Brne medzi rómskou skupinou a Ukrajincami, ktorá sa odohrala v pondelok 12. júna,  nemusí byť ani zďaleka poslednou. Miestni Rómovia sa búria a zároveň smútia za jedným zo svojich členov, ktorý prišiel o život v sobotňajšom incidente medzi rovnakými skupinami. Rómovia podľa Novinky.cz zvolávajú na sobotu 17. júna "Demonštráciu za bezpečnosť občanov v ČR", ktorá by sa mala uskutočniť pri Janáčkovom divadle. 

Nebezpečná krajina 

Česká speváčka Lucie Bikárová, ktorá sa v roku 2020, ako 16-ročná, preslávila v známej speváckej súťaži Česko Slovenská Superstar, je z celého incidentu pobúrená. Na sociálnej sieti Facebook uverejnila video, kde hovorí, že z Českej republiky sa stala kvôli Ukrajincom nebezpečná krajina. "Naša vláda zlyhala. Bojíme sa ísť von, pretože na nás útočia. Budem hovoriť asi za Rómov, ale nielen za nich. Sme Česi, toto je naša krajina a my ju budeme brániť. Je zakázané ukazovať na Ukrajincov, aby sa nešírila nenávisť. Vláda bráni cudzích, nie vlastný národ, a to nám ubližuje. Nenecháme sa vraždiť, začnite brániť nás, Čechov," uviedla s tým, že jej ide hlavne o spravodlivosť. Video už nie je na sociálnej sieti dostupné. 

Väčšina Rómov nesúhlasí

Vyjadrenie Lucie Bikárovej považuje rómsky aktivista Jaroslav Miko za nezmysel a xenofóbnu nenávisť. Ako sa vyjadril pre Romea.cz, jej prejav našťastie mnoho rómskych osobností odsúdilo. Okrem toho varoval pred uplatňovaním princípu kolektívnej viny. "Rómovia, ktorí takto uvažujú, vlastne hlásajú, že ak Róm spácha niekedy násilný trestný čin na niekom z českej majority, bude to v poriadku. Majorita by potom za tento konkrétny čin odsudzovala všetkých Rómov. Takéto uvažovanie je nebezpečné," vyjadril sa s tým, že štatisticky českí občania vrátane Rómov rozhodne nečelia nejakým intenzívnym ukrajinským útokom a takisto nie je správne tvrdiť, že každý mladý Ukrajinec je opilec a násilník. "Presne tak, ako nemožno tvrdiť, že každý Róm je kriminálnik," dodal.

Ku kritike Bikárovej sa pridala aj vládna splnomocnenkyňa pre rómsku menšinu Lucie Fuková. Vyzvala na zachovanie pokoja a  nebrať do úvahy národnosť páchateľa. "Veď proti paušalizácii sami dlhodobo bojujeme," podotkla. 

Vyjadrila sa ešte raz

Lucie Bikárová napokon uverejnila na sociálnej sieti ďalšie vyjadrenie, ktoré už teraz nezmazala. Portál Romea ju podľa nej vykreslil v nesprávnom svetle, keď ju označil za xenofóbnu. "Veľmi rada tu uvítam maminky s deťmi a mužov, ktorí sa boja ísť do vojny a chcú len slušne žiť. Ale odvážlivci, ktorí tu vyťahujú nože na našich ľudí a sú schopní zabíjať, by mali svoju odvahu ukázať v boji za svoju vlasť. Samozrejme viem o tom, že je tu veľa detí a ich mám, ktoré naozaj utiekli pred vojnou. S tým plne súhlasím, vyjadrovala som sa výlučne k mladým mužom daného etnika, ktorí tu páchajú vandalizmus, vraždy a ďalšie trestné činy," uviedla. 

 

Zdravím, chtěla bych se vyjádřit ke článku, který o mně napsal zpravodajský server Romea. Tento článek mě nenechává...

Posted by Lucie Bikárová Official on Tuesday, June 13, 2023

Speváčka nechce šíriť nenávisť voči Ukrajincom, ale nechce zo seba robiť hluchú a slepú. Za svojím vyjadrením si stojí. Nezastáva sa len rómskej komunity, ale všetkých Čechov, ktorí sa necítia bezpečne. Na záver sa vyjadrila aj k spomínanému plánovanému protestu. Praje si, aby prebehlo pokojne, v rámci slušnosti a aby sa nezvaľovala kolektívna vina na Ukrajincov. Okolo celého prípadu je stále veľa nejasností. Do dnešného dňa sa nevyšetrilo, ktorá strana začala v sobotu 10. júna útočiť ako prvá.

Viac o téme: SmrťIncidentRómoviaBrnoUkrajinciČeská republikaLucie Bikárová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu