Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Rasizmus vo francúzskej polícii? Ministerstvo zahraničných vecí odmieta obvinenia OSN

Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona
Inaugurácia staronového francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona (Zdroj: SITA/AP Photo/Lewis Joly)

PARÍŽ - Francúzska vláda v piatok odmietla obvinenia OSN z toho, že medzi francúzskymi policajtmi je rozšírený rasizmus a že bol príčinou zastrelenia 17-ročného mladíka pôvodom zo severnej Afriky počas utorkovej dopravnej kontroly, informuje správa agentúry AFP.

"Akékoľvek obvinenia z rasizmu alebo systémovej diskriminácie v policajnom zbore sú absolútne nepodložené," vyhlásilo v piatok francúzske ministerstvo zahraničných vecí. Násilné protesty prerastajú do čoraz väčšej krízy, ktorú úrady zvládajú iba s vypätím všetkých síl – zhoreli už tisíce áut a zadržané boli stovky osôb. Francúzsky prezident Emmanuel Macron zvažoval, že v oblasti zasiahnutej nepokojmi zavedie výnimočný stav, zatiaľ tak však neurobil.

Policajné odbory medzitým vydali vyhlásenie, podľa ktorého sú ich členovia počas uplynulých dní vo vojne so "zberbou" a vyzvali na rázne riešenie situácie. "Príslušníci policajného zboru sú dnes v prvej línii, pretože sme vo vojne. Tvárou v tvár týmto násilníckym hordám už nestačí iba vyzývať na upokojenie situácie, jej upokojenie je potrebné vynútiť," uvádza sa v spoločnom vyhlásení odborov APN a UNSA, ktoré združujú dovedna polovicu policajtov v krajine. 

Macron po troch nociach násilných protestov prisľúbil zvýšenie počtu nasadených policajtov. Policajné odbory "volajúce po občianskej vojne by sa mali naučiť držať jazyk za zubami; už sme videli vážne následky, ktoré takáto rétorika môže napáchať. Politici by mali opäť prebrať kontrolu nad políciou," napísal na Twitteri bývalý prezidentský kandidát krajne ľavicovej strany Nezlomné Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon.

"Zhodneme sa už konečne na tom, že v polícii máme hlboko zakorenený problém? Toto je volanie po občianskej vojne," súhlasila predsedníčka strany Zelení Marine Tondelierová. Zástupcovia ľavice opakovane tvrdia, že zákon z roku 2017 viedol k zvýšeniu počtu obetí policajných zákrokov. Policajtom totiž umožňuje použiť pri cestných kontrolách na svoju obranu zbraň v prípade, že sú v ohrození života.

Právnik pozostalých Yassine Bouzrou však tvrdí, že podľa videozáznamu aktuálneho incidentu policajta na živote nič neohrozovalo a tínedžera chladnokrvne zastrelil. Minister vnútra Gérald Darmanin tento týždeň uviedol, že dá podnet na zrušenie malých krajne pravicových odborov Syndicat France Police, ktoré na Twitteri privítali mladíkove zastrelenie. Inkriminovaný tweet bol už medzitým odstrénený.

Francúzsko zvyšuje na 45-tisíc počet policajtov nasadených do ulíc

Francúzsko sa v piatok rozhodlo v očakávaní štvrtej noci nepokojov nasadiť do ulíc v celej krajine až 45.000 policajtov a žandárov. Oznámil to francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin, informuje správa agentúry AFP. 

V porovnaní z predchádzajúcou nocou, sa počet policajtov a žandárov vo francúzskych uliciach zvýši o 5000. AFP uvádza, že hoci protesty, ktoré vyvolalo utorňajšie usmrtenie tínedžera policajtom, trvajú už štvrtý deň, nič neosvedčuje tomu, že by sa hnev verejnosti už začal zmierňovať. Smrť 17-ročného tínedžera bola bol zachytená na video, ktoré vyvolalo debatu o správaní francúzskych policajtov. Policajt mladíka postrelil do hrude z bezprostrednej blízkosti, keď ho v utorok ráno zastavili pre dopravný priestupok v meste Nanterre na predmestí Paríža. Incident vyvolal v celom Francúzsku vlnu násilných protestov.

K výtržnostiam prišlo v noci na piatok už tretiu noc po sebe aj napriek rozsiahlym bezpečnostným opatreniam, v rámci ktorých nasadili po celej krajine okolo 40.000 policajtov a žandárov. Polícia len v noci na piatok 875 ľudí. V noci na piatok bolo zhorelo počas nepokojov v celom Francúzsku približne 1900 áut. Požiare boli založené aj v zhruba 500 verejných budovách vrátane policajných staníc a radníc, informuje agentúra DPA citujúc miestne úrady. Len v samotnej metropolitnej oblasti Paríža horelo 934 áut a požiare tam boli založené v 212 budovách. V Štrasburgu údajne zhorelo 74 áut.

Do boja s plameňmi bolo podľa francúzskych úradov a médií v celej krajine nasadených takmer 10.000 hasičov. Počas noci na piatok, a teda tretej noci nepokojov, horeli autá aj odpadkové koše a výtržníci hádzali na policajtov petardy. Francúzsko pristúpilo v piatok k ďalším opatreniam zameraným na potlačenie nepokojov. Na celom území krajiny prestala od 21.00 h až do odvolania premávať autobusová a električková doprava. Zároveň je v zakázaný predaj zábavnej pyrotechniky so silnejším účinkom. 

Okrem toho boli zrušené veľké verejné podujatia, keďže by podľa slov francúzskej premiérky Élisabeth Bornovej vyťažili políciu a príslušníkov bezpečnostných síl a predstavovali by hrozbu pre verejný poriadok. Usmrteného 17-ročného mladíka severoafrického pôvodu majú pochovať v sobotu, oznámil v piatok starosta mesta Nanterre, Patrick Jarry.

Viac o téme: RasizmusFrancúzskoOSN
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu