Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia v Minneapolise sa stále uchyľuje k rasistickým praktikám

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Rich Pedroncelli)

MINNEAPOLISE - Policajti v meste Minneapolis v americkom štáte Minnesota sa častokrát uchyľujú k násilným či rasistickým praktikám. Vo svojej správe to uviedlo americké ministerstvo spravodlivosti, informuje agentúra AFP.

Správa bola zverejnená tri roky po smrti Georgea Floyda, ktorý zomrel 25. mája 2020 pri policajnom zásahu v Minneapolise. Miestna polícia podľa nej používa pri presadzovaní práva "nadmernú silu vrátane neoprávneného použitia smrtiacej sily" a "nezákonne diskriminuje Afroameričanov a pôvodných obyvateľov USA". V správe sa detailne opisuje i niekoľko konkrétnych prípadov, počas ktorých policajti z Minneapolisu strieľali na neozbrojených ľudí, ktorí nepredstavovali žiadnu hrozbu pre okolie. Tieto incidenty sa odohrali pred i po vražde Georgea Floyda, ku ktorej došlo 25. mája 2020.

Americký generálny prokurátor Merrick Garland oznámil, že v reakcii na správu mesto Minneapolis súhlasilo s programom dohľadu nad miestnou políciou, ktorý bude zastrešovať americké ministerstvo spravodlivosti. Polícia sa Floyda v máji 2020 pokúsila zadržať pre podozrenie, že v neďalekom obchode použil falošnú 20-dolárovú bankovku. Jeden zo zasahujúcich policajtov – Derek Chauvin – pritom vyše osem minút kľačal na Floydovom krku. Zatýkaný dával najavo, že nemôže dýchať, Chauvin na to však nebral ohľad. Konanie policajtov zachytili na video okolostojaci ľudia. Ich zábery vyvolali po celých Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite.

Viac o téme: RasizmusPolícia USAMinneapolise
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu