Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

VIDEO Apokalypsa v Taliansku, cyklón zavrel všetky školy v regióne, ľudí chytá panika, zaplavuje ulice a ničí majetky!

Mimoriadne nepriaznivé počasie v jednom z podjazdov na Sicílii
Mimoriadne nepriaznivé počasie v jednom z podjazdov na Sicílii (Zdroj: Twitter/Vigili del Fuoco)

RÍM - Cyklón studeného vzduchu, ktorý opustil Tunisko ale aj búrka „Minerva“ sužuje Taliansko už niekoľko dní. Odborníci varujú pred nezvyčajne silnými zrážkami a vetrom a hovoria o siedmich dňoch mimoriadne nepriaznivého počasia, ktoré sa postupne presúva z juhu na severovýchod Talianska.

Na mimoriadny cyklón upozornila civilná ochrana ale aj výskumník Laboratória monitorovania a modelovania životného prostredia, Claudio Tei. Upozornil, že „silné búrky, ktoré sa vyskytli v južnom Tyrhénskom mori sú nezvyčajnou udalosťou kvôli meteorologickej štruktúre, ktorá ich spôsobila“, no zároveň dodal, že máj je notoricky známy daždivý mesiac. Zdá sa teda, že obyvatelia Talianska si nevydýchnu ani v najbližších dňoch. S hrôzou sledujú brehy vodných tokov a dúfajú, že nepriaznivé počasie nespôsobí ďalšie škody. Najkritickejšia je situácia najmä v regióne Emilia Romagna, kde sa už na začiatku mája vyšplhali škody na neuveriteľnú jednu miliardu eur. Teraz ich ohrozuje rovnaké daždivé počasie. V meste Ravenna preventívne uzavreli všetky školy, informovalo talianske Leggo. Rovnaká červená a najvyššia výstraha platí aj v Bologni. Ďalšie výstrahy vydali aj na území Umbrie, Abruzza, ale aj v Kalábrii.

Pri vážnej nehode na diaľnici D2 v smere do Česka sa zrazil autobus a kamión (Zdroj: TASR - Michal Svítok)

Kvôli nepriaznivým poveternostným podmienkam museli pozastaviť premávanie trajektu medzi Porto Corsini a Marina di Ravenna na severovýchode krajiny. Pre výstrahu od hydrológov ale aj meteorológov sa v mnohých obciach v provincii Ravenna rozhodli preventívne evakuovať ľudí z najkritickejších miest. Okrem záplav hrozia miestnym obyvateľom aj zosuvy pôdy.

Nepriaznivé počasie má podľa meteorológov pretrvať aj do ďalších dní. Výstraha platí už aj pre Toskánsko ale aj v oblasti Alta Valtellina, v obľúbenej lyžiarskej oblasti, v blízkosti hraníc Talianska so Švajčiarskom. Mimoriadne silný vietor a rozbúrené more v pobrežných oblastiach by mohlo byť prekážkou pri odtoku riek a potokov. Očakávaný je úhrn zrážok vo výške 150 milimetrov za rekordných 48 hodín. Pretrvávajúci dážď by mal ustať až v stredu počas dňa. Starosta mesta Romagna Michele De Pascala vyzval obyvateľov aby sa vyhli cestovaniu ak to nie je nevyhnutné, autá umiestnili do bezpečia pred núdzovou situáciou a držali sa ďalej od zaplavených oblastí a pláží.

Viac o téme: ZáplavyCyklónTalianskoNepriaznivé počasieMinerva
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu