Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tvrdý protest: Viacerí väznení politickí lídri v Tunisku držia hladovku

Tunisko vlajka
Tunisko vlajka (Zdroj: unsplash.com/aboodi vesakaran)

TUNIS - Traja lídri kedysi dominantnej tuniskej islamistickej Strany obnovy (an-Nahda) držia hladovku na protest proti zadržaniu v rámci zásahu proti odporcom prezidenta Kajsa Saída. S odvolaním sa na politickú stranu a manželku jedného zo zadržaných o tom informuje agentúra AFP.

Bývalý líder parlamentného klubu Strany obnovy 64-ročný Sahbí Atig drží hladovku už 32 dní, čo podľa jeho manželky viedlo k vážnemu zhoršeniu jeho zdravotného stavu: schudol 17 kilogramov, má slabý srdcový rytmus a takmer nemôže hovoriť. Atigova manželka dodala, že minulý týždeň bol niekoľko dní na jednotke intenzívnej starostlivosti v nemocnici. Jeho stav bol označovaný za veľmi vážny až kritický.

archívne video Drogový biznis v garáži vedľa Okresného súdu

Drogový biznis v garáži vedľa Okresného súdu (Zdroj: Facebook/ Polícia SR - Bratislavský kraj)

Strana obnovy informovala, že hladovku vo väzení drží aj 54-ročný bývalý poslanec Ahmad Mešergi od 18. apríla. Ďalší popredný predstaviteľ strany Júsuf Núri drží hladovku od 25. apríla na "protest proti podmienkam svojho zadržiavania a nedodržiavaniu svojich základných práv". Strana obnovy bola najväčším politickým subjektom v tuniskom parlamente, kým ho prezident Saíd v júli roku 2021 rozpustil.

Vo väzbe sa ocitli aj ministri či podnikatelia

Bola to súčasť prevzatia moci, ktoré Saídovi umožnilo vládnuť prostredníctvom prezidentských výnosov. Tunisko pritom bývalo označované za jedinú demokraciu, ktorá vzišla z povstaní Arabskej jari v regióne pred viac ako desiatimi rokmi. 

V máji súd v Tunisku vymeral lídrovi Strany obnovy Rášidovi Ghannúšímu ročný trest odňatia slobody na základe obvinení súvisiacich s terorizmom. Jeho strana to odsúdila ako "nespravodlivý politický verdikt". Ghannúší a Atig patria medzi viac ako 20 Saídových politických oponentov a osobností, ktoré boli zatknuté od februára. Vo väzbe sa ocitli aj bývalí ministri či podnikatelia.

Viac o téme: HladovkaTuniskoPolitickí lídri
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu