Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mimoriadna situácia v Chorvátsku: VIDEO Časť krajiny je pod vodou, na armagedon stačilo 24 hodín

Záplavy v Chorvátsku
Záplavy v Chorvátsku (Zdroj: Twitter/Bagel the Concerned Cat, Facebook/Zadarska županija)

OBROVAC – Severnú časť Chorvátska postihli záplavy. Nepriaznivé vplyvy počasia zapríčinili, že sa vyliala jedna z najväčších riek regiónu. Situácia je veľmi kritická. V oblasti sú hlásené ďalšie prehánky. Celú situáciu sleduje podrobne aj chorvátska vláda. Do postihnutej oblasti dorazil aj minister vnútra Davor Božinovič.

archívne video

Smutné zábery z požiaru v Chorvátsku: Obloha sa cez deň zatiahla, večer polietaval popol (Zdroj: Tip čitateľa)

Obyvatelia zadarského regiónu v Chorvátsku bojujú so záplavami. Silné dažde v posledných dňoch spôsobili, že rieka Zrmanja sa vyliala zo svojho koryta. Niektoré lokality museli pred prívalovou vodou dokonca evakuovať. Mesto Obrovac v Severnej Dalmácii utrpelo veľké škody. Informuje o tom Zadarski.hr. Školy museli prerušiť vyučovanie. Zaplavené je celé centrum, v niektorých častiach mesta vypadla elektrina.   

 

POPLAVLJENE ŠKOLE U OBROVCU ➡️ Uslijed poplave u Obrovcu, voda je ušla u prizemlje tamošnje srednje škole, dok se do...

Posted by Zadarska županija on Monday, May 15, 2023

Na mieste je aj chorvátsky minister vnútra Davor Božinovič, ktorý priniesol prvé dobré správy za posledné dni. Podľa jeho vyjadrení nenastali v noci z pondelka na utorok 16. mája väčšie problémy. "Napriek obavám z nepriaznivej predpovede počasia prebehla noc v Obrovci bez väčších problémov. Všetky záchranné zložky sú v pohotovosti. Situácia sa môže kedykoľvek zhoršiť. Pokračujeme v úsilí predchádzať škodám a dbať o bezpečnosť občanov.  Zatiaľ nie sú hlásené žiadne úmrtia ani zranenia," vyjadril sa na Twitteri. 

Hladina mierne klesla

Ďalšou dobrou správou je, že hladina vody mierne klesla. Podľa meraní chorvátskych vôd, ktoré sa uskutočnili v utorok o 4:30, bola hladina Zrmanje v Obrovaci na úrovni 252 centimetrov. Len pre porovnanie, okolo 1:00 to bolo ešte 273 centimetrov. Podľa odborníkov zo životného prostredia už padli všetky rekordy ohľadom výšky vodnej hladiny. 

 

DODATNE BRANE ZA OBRANU OD POPLAVE ➡️ U Obrovcu se postavljaju dodatne brane za obranu od poplave. Naime, Zrmanja je u...

Posted by Zadarska županija on Monday, May 15, 2023

Hladina rieky Zrmanja však klesá aj v iných častiach zadarského regiónu. Pri meracej stanici Jankovića buk klesla počas dnešnej noci o ďalších sedem centimetrov a momentálne je na úrovni 367 centimetrov, celkovo o 20 menej ako v pondelok o 21:00. V Žegari hladina nepretržite klesá od pondelka 20:00, kedy mala 520 centimetrov. Teraz je to 471. "V obci Gračac zaliala voda desiatky domov, presné číslo však nie je známe. Väčšina majiteľov býva totiž v Srbsku alebo Nemecku," uviedol starosta obce Hina Robert Juko. Okrem toho však vyjadril aj spokojnosť, pretože všetci obyvatelia boli včas evakuovaní.

Hrozivá predpoveď

Podľa oficiálnych údajov spadlo za uplynulé dva dni v Gračaci 334-tisíc mililitrov zrážok, pričom za päť dní to bolo 425-tisíc mililitrov. Už teraz ide o rekordné zrážky a predpovede na najbližšie dni  nevyzerajú veľmi prívetivo. Národný hydrometeorologický ústav (DHMZ) hovorí o výdatných zrážkach, najmä v stredných a horských oblastiach, ktoré budú sprevádzané silným vetrom zo severovýchodu. Na severnom Jadrane sú hlásené dokonca víchrice. Zem je nasýtená vodou a jej ďalšie zvlhčovanie môže priniesť zosuvy pôdy. 

Obdobie intenzívnych a výdatných zrážok, ktoré s menšími prestávkami od minulého týždňa trvá takmer na celom území krajiny. Situácia sa počas dnešného dňa mierne upokojila, no podľa výpočtov hydrologických modelov možno očakávať výrazný vzostup hladín takmer na všetkých chorvátskych vodných tokoch. 

Ďalšie problémové oblasti

V smere od Slovinska sa zajtra 17. mája očakáva príval veľkej vody v povodí rieky Sáva. Malo by ísť minimálne o 1800-2000 m3/s. Z tohto dôvodu sa pre najbližšie zrejme posilnia protipovodňové opatrenia. Už od včerajšieho poludnia pomáhajú v obciach príslušníci chorvátskej armády. Za účelom zníženia hladiny rieky Sáva boli včera ráno otvorené vodné nádrže Prevlaka a Trebež.

Najohrozenejšie obce sú Karlovac, Petřín, Sisak a Kostajnica, píše chorvátsky denník 24sata. Najvyššie hladiny riek Kupa v Karlovaci a Una v Hrvatskej Kostajnici sa očakávajú počas stredy, a to na úrovni podobnej v Záhrebe z decembra 2022.

V dôsledku záplav uzavreli Chorváti mnohé dopravné úseky. Cesty sú na väčšine územia klzké a jazdu komplikuje aj znížená vidteľnosť. V dôsledku silného dažďa zostáva na niektorých úsekoch veľké množstvo vody. Ide najmä o horské úseky. V Jadranskej magistrále (DC8) sú možné zosuvy pôdy.

Slovinsko hlási problém aj od mora 

Kým východnú časť krajiny ohrozujú záplavy a zosuvy pôdy, v Primorsku robí nepríjemnosti víchrica, kde nárazy vetra preshujú v niektorých oblastiach aj sto kilometrov za hodinu. More je doslova rozbúrené. Počas ranného prílivu sa dokonca vylialo v častiach Piranského Punta. To isté sa očakáva pri večernom prílive okolo 20:00.

Zo satelitných snímkov a predpovedí vyplýva, že celá oblasť Jadranského mora sa v priebehu niekoľkých dní ocitne pod mohutnými oblakmi. Zrážky postihnú najprv severovýchodnú oblasť, no neskôr sa rozšíria nad celé more. 

Viac o téme: RiekaZáplavyChorvátskoZadarDalmáciaZrmanjaObrovac
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu