Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kanada si predvolala čínskeho veľvyslanca: Podľa Pekingu to je "očierňovanie"

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PEKING - Čína v piatok odsúdila "bezdôvodné ohováranie a očierňovanie" zo strany Kanady. Ottawa si totiž predvolala veľvyslanca Pekingu pre obvinenia, že iný čínsky diplomat sa pokúšal zastrašiť kanadského poslanca a jeho rodinu. Informuje agentúra AFP.

 "Čína je silne nespokojná s bezdôvodnými ohováraním a očierňovaním bežného výkonu povinností čínskeho veľvyslanectva a konzulátov v Kanade. A ostro proti tomu protestuje," uviedla hovorkyňa čínskeho ministerstva zahraničných vecí Mao Ning. Poslanec Michael Chong sa v Kanade postavil do čela kritiky, podľa ktorej Ottawa zatvára oči pred zasahovaním Číny do kanadských záležitostí.

Plánovali zaviesť sankcie

Noviny Globe and Mail s odvolaním sa na tajné dokumenty a anonymný bezpečnostný zdroj napísali, že čínska spravodajská služba plánovala zaviesť proti Chongovi a jeho príbuzným v Hongkongu sankcie. Vo februári 2021 totiž podporil odsúdenie konania Pekingu v čínskej provincii Sin-ťiang ako genocídu.

Do intrigy bol údajne zapletený aj diplomat na čínskom konzuláte v Toronte. Ottawa reagovala, že "uvažuje nad rôznymi možnosťami riešenia vrátane vyhostenia diplomatov". Peking v piatok dôrazne poprel akékoľvek pochybenie a trval na tom, že škandál "umelo zveličili niektorí kanadskí politici a médiá".

Nezmysel a politická fraška

Hovorkyňa Mao tieto tvrdenia označila za "úplný nezmysel a politickú frašku založenú na ideologickej zaujatosti". Kanadský premiér Justin Trudeau čelí silnejúcemu tlaku, aby zajal nekompromisný postoj voči Pekingu. V minulosti sa objavili odhalenia, že Čína sa snažila ovplyvňovať voľby v Kanade v rokoch 2019 a 2021.

Viac o téme: ObvineniaZastrašovanieČínaKanada
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu