Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Čína odpovedá na vyhostenie svojho diplomata z Kanady: Odchádza Jennifer Lynn Lalondeovú

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

PEKING - Čínske ministerstvo zahraničných vecí v utorok oznámilo, že vyhostilo kanadskú diplomatku Jennifer Lynn Lalondeovú, ktorá pracovala na konzuláte v Šanghaji. Čína tak reagovala na krok Ottawy, ktorá predtým avizovala vyhostenie čínskeho diplomata obvineného zo snahy o zastrašenie kanadského poslanca, ktorý kritizoval Peking. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Čínsky rezort diplomacie zverejnil na internete vyhlásenie v angličtine, v ktorom označil Lalondeovú za nežiaducu osobu. Dodal, že Čína si "vyhradzuje právo na ďalšiu reakciu". Kanadská diplomatka má z krajiny odísť do 13. mája.

Archívne video: Káčer po skončení ministerských rokovaní: Ukrajina EÚ odkázala, že pred ofenzívou potrebuje predovšetkým muníciu

Káčer po skončení ministerských rokovaní: Ukrajina EÚ odkázala, že pred ofenzívou potrebuje predovšetkým muníciu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Čínske ministerstvo vo vyhlásení taktiež odsúdilo krok Ottawy a informovalo, že Kanade v tejto súvislosti poslalo demarš. "Ako recipročné protiopatrenie v reakcii na bezohľadný krok Kanady sa Čína rozhodla vyhlásiť Jennifer Lynn Lalondeovú, konzulku generálneho konzulátu Kanady v Šanghaji, za personu non grata," uviedol čínsky rezort.

Kanadská ministerka zahraničných vecí Mélanie Jolyová predtým oznámila, že Kanadu musí opustiť čínsky diplomat Čao Wej pôsobiaci na konzuláte v Toronte. Jolyová povedala, že Kanada nebude tolerovať žiadnu formu zasahovania do svojich vnútorných záležitostí zo zahraničia. Dodala, že zahraniční diplomati v Kanade boli varovaní, že ak v prípade takéhoto správania, budú poslaní domov.

Viac o téme: DiplomatiVyhostenieČínaKanadaJennifer Lynn Lalondeová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu