Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Európska únia musí byť pripravená na riziko zhoršenia vo vzťahoch s Čínou

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

ŠTOKHOLM - Európska únia musí byť pripravená na dôsledky možného zhoršenia vo vzťahoch s Čínou, čo môže nastať napríklad v prípade vypuknutia konfliktu o Taiwan. Uviedol to v piatok litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis. Informuje agentúra Reuters.

Landsbergis podľa svojich slov odpojenie sa od Číny nepodporuje. Pripomenul však narušenie vzťahov s Moskvou po ruskej invázii na Ukrajinu a označil to za riziko, na ktoré musí byť EÚ pripravená.

Takýto vývoj situácie môže podľa neho nastať v prípade, ak by napríklad v Taiwanskom prielive došlo k zmene situácie použitím sily. Európa bude musieť na to reagovať. "Reakcia bude viesť k istej forme odpojenia," povedal Landsbergis v Štokholme na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských krajín EÚ vo formáte Gymnich.

Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis
Zobraziť galériu (2)
Litovský minister zahraničných vecí Gabrielius Landsbergis  (Zdroj: TASR/AP Photo/Mariam Zuhaib)

Európska únia by mala byť opatrná

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová či nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz žiadajú zníženie rizika vo vzťahoch s Čínou, nie však odpojenie, píše Reuters. Francúzsky prezident Emmanuel Macron začiatkom apríla uviedol, že Európa nesmie "nasledovať" Spojené štáty ani Čínu v otázke Taiwanu. Podľa neho EÚ riskuje, že sa zapletie do "kríz, ktoré nie sú naše".

Čína považuje Taiwan za súčasť svojho územia i napriek tomu, že má tento ostrov od roku 1949 nezávislú vládu. Komunistická vláda v Pekingu prisľúbila, že jedného dňa získa nad Taiwanom kontrolu, pričom na dosiahnutie tohto cieľa nevylúčila ani použitie sily.

Viac o téme: VzťahyDôsledkyČínaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu