Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výčiny počasia u našich susedov: Českom sa tento rok prehnalo už tretie tornádo! FOTO škôd

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Facebook/Český hydrometeorologický ústav)

NEJEPÍN – Českom sa počas víkendu prehnali rovno dve tornáda. Zasiahlo malú obec Nejepín v Havlíčkobrodsku. Jeho výskyt oficiálne potvrdil Český hydrometeorologický ústav s odkazom na terénne vyšetrovanie neziskovej organizácie Czech Thunderstorm Research Association.

Archív: Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! 

Nové video zo včerajšej búrky na juhu Moravy: S takmer stopercentnou istotou išlo o tornádo! (Zdroj: FB / Počasí online Morava - Milena Zonygova)

Dráhu tornáda odhadli na 750 až 1000 metrov. V ten istý deň bolo potvrdené tiež slabšie tornádo aj v obci Lubná pri Poličke na Svitavsku, ktorá je od Nejepina vzdialená vzdušnou čiarou asi 45 kilometrov. V Lubnej bolo tornádo najsilnejšie na začiatku svojej dráhy, kedy na jednom dome zhodilo časť škridiel zo strechy. Vtedy malo silu IF1, čo podľa meteorológov zodpovedá rýchlosti okolo 128 kilometrov za hodinu. Porovnateľnú intenzitu malo podľa neziskovej organizácie vo svojom maxime aj tornádo v Nejepíne.

Výčiny počasia u našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Český hydrometeorologický ústav)

"Časti plechovej strechy boli odhodené aj o niekoľko stoviek metrov ďalej a boli doslova zapichnuté v repkovom poli, a to s viditeľnou rotačnou dráhou dopadu," uviedla organizácia. Tornádo podľa nej pri svojom postupe v okolí Nejepínu menilo intenzitu a nie je vylúčené, že k jeho kontaktu so zemou dochádzalo prerušovane.

V Nejepíne blízko Chotěbore zhodil v sobotu silný vietor tiež plechovú krytinu zo strechy poľnohospodárskej budovy Statku Doubravka a blízko nej boli vyvrátené storočné lipy a breza. "Išlo nejakým pruhom a čo sa mu postavilo do cesty, malo smolu," povedal v pondelok riaditeľ spoločnosti Petr Kubát. Niektoré plechy zo strechy sa podľa neho nachádzali aj 200 metrov ďalej v poli. V korune ďalšieho stromu skončila detská trampolína.

Výčiny počasia u našich
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Český hydrometeorologický ústav)

Podľa starostu Nejepina Jozefa Michalíčka (nestraník) bolo šťastie, že bol zasiahnutý len okraj dediny, ľudia si väčšinu škôd spravujú sami. "Bývame na druhom konci obce, my sme takmer o ničom nevedeli," povedal.

Tornáda sú súčasťou takzvaných supercel, čo sú silné búrky rotujúce okolo svojej osi. Meteorológovia ale upozorňujú, že samotné supercely nemusia byť sprevádzané extrémnymi javmi, teda ani tornádami. Na území Českej republiky sa ročne vyskytnú maximálne jednotky tornád, v prevažnej väčšine slabých. Tento rok sa už na začiatku apríla objavilo tornádo blízko Letovic na Blanensku.

Viac o téme: PočasieTornádoCesko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu