Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Indický minister obrany obvinil Čínu z porušovania bilaterálnych dohôd

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mark Schiefelbein)

NAÍ DILLÍ - Indický minister obrany Rádžnát Singh vo štvrtok obvinil Čínu z porušovania bilaterálnych dohôd, ktoré narušilo "celý základ" indicko-čínskych vzťahov.

Minister tak odkazoval na takmer trojročnú patovú situáciu na spornej hranici v regióne Ladak na severe Indie, kde sú rozmiestnené desaťtisíce čínskych a indických vojakov. O tejto záležitosti diskutoval s čínskym ministrom obrany Li Šang-fum v Naí Dillí v rámci stretnutia šéfov rezortov obrany Šanghajskej organizácie pre spoluprácu.

Rozvoj vzťahov medzi Indiou a Čínou je založený na prevládaní mieru a pokoja na hraniciach

Singh svojmu čínskemu kolegovi povedal, že "rozvoj vzťahov medzi Indiou a Čínou je založený na prevládaní mieru a pokoja na hraniciach". Všetky hraničné spory je preto potrebné riešiť v súlade s existujúcimi dohodami a záväzkami, uviedlo indické ministerstvo obrany. Naí Dillí tvrdí, že rozmiestnenie veľkého počtu čínskych vojakov na hraniciach, ich agresívne správanie a pokusy jednostranne zmeniť súčasný stav porušujú doterajšie dohody. Ich nedodržiavanie Čínou podľa Singha "narušilo celý základ bilaterálnych vzťahov".

Pri ozbrojených zrážkach v regióne Ladak pred troma rokmi zahynulo 20 indických a štyria čínski vojaci. Pohraničné boje vyústili v patovú situáciu v tejto horskej oblasti, kde sú proti sebe rozmiestnené desaťtisíce vojakov vrátane delostrelectva, tankov a stíhačiek.

Viac o téme: Obvinenie ČínaIndický ministerBilaterálne dohodyRádžnát Singh
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu