Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Berlíne pristálo prvé nemecké lietadlo s osobami odsúvanými zo Sudánu, sú Slováci v bezpečí?

Prvé nemecké vojenské lietadlo s ľuďmi odsúvanými zo Sudánu Zobraziť galériu (4)
Prvé nemecké vojenské lietadlo s ľuďmi odsúvanými zo Sudánu (Zdroj: SITA/J'rg Carstensen/dpa via AP)

BERLÍN - Prvé nemecké vojenské lietadlo s ľuďmi odsúvanými zo Sudánu pristálo v pondelok v ranných hodinách v Berlíne, potvrdilo tamojšie ministerstvo zahraničných vecí. Informuje o tom správa agentúry DPA.

Rezort diplomacie na sociálnej sieti Twitter spresnil, že na palube stroja bolo 101 osôb vrátane nemeckých občanov, ich rodín i ďalších štátnych príslušníkov. Nemecko, podobne ako ďalšie krajiny, začalo už s odsunmi z bojmi zmietaného Sudánu. Na krízovom zozname má viac než 300 zaregistrovaných občanov.

Cez jordánske vojenské letisko v menšom meste Azrak evakuuje Berlín aj občanov partnerských krajín. Operácia, na ktorej sa podieľa vyše 1000 členov tamojšej armády, Bundeswehru, potrvá podľa predpokladov niekoľko dní. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí dodalo, že evakuačné lety budú prebiehať, kým to bezpečnostná situácia v Sudáne dovolí.

V Sudáne medzitým vyše týždňa pokračovajú ťažké boje medzi tamojšou armádou vedenou generálom Abdalom Fattáhom Burhánom a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF), na čele ktorého stojí Burhánov námestník, generál Muhammad Hamdán Daklú. Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri nich dosiaľ zahynulo najmenej 420 ľudí a 3700 ďalších utrpelo zranenia.

Boje v Sudáne
Zobraziť galériu (4)
Boje v Sudáne  (Zdroj: SITA/Maheen S via AP)

Aj Španielsko evakuovalo svojich občanov z krajiny

Evakuáciu svojich občanov a diplomatov z nepokojmi zmietaného Sudánu oznámilo aj Španielsko. Informuje o tom správa agentúry DPA. Španielsky minister zahraničných vecí José Manuel Albares na Twitteri informoval, že zamestnancov svojho veľvyslanectva ako aj občanov Španielska a iných európskych i juhoamerických krajín evakuovali vojenskými lietadlami bez akéhokoľvek incidentu. "Opakovane vyzývame na prímerie a obnovenie dialógu v Sudáne," uviedol na Twitteri Albares.

Ministerka obrany Margarita Roblesová v nedávnej minulosti avizovala, že Španielsko nasadí šesť vojenských lietadiel na evakuáciu svojich občanov z africkej krajiny poznačenej prudkými bojmi medzi jednotkami súperiacich generálov.

Borrell ďakuje najmä Francúzom

Z Sudánu evakuovali už viac ako 1000 obyvateľov Európskej únie. V pondelok to uviedol šéf európskej diplomacie Josep Borrell, informuje agentúra AFP. "Išlo o komplexnú a úspešnú operáciu," povedal Borrell novinárom v súvislosti s evakuáciami. Dodal, že medzi evakuovanými bolo i 21 diplomatov z misie EÚ v Chartúme; veľvyslanec Únie v Sudáne sa z hlavného mesta presunul do inej časti krajiny.

Josep Borrell
Zobraziť galériu (4)
Josep Borrell  (Zdroj: SITA/Kenzo Tribouillard, Pool Photo via AP)

"Najmä Francúzsku chcem poďakovať za to, že pomohlo evakuovať našich ľudí," vyhlásil Borrell. Vďaku vyjadril i spoločnému úsiliu ďalších krajín, ktoré evakuovali zo Sudánu nielen vlastných občanov, ale i občanov iných štátov. Ako dodal, v Chartúme sa nachádza ešte približne 1500 obyvateľov krajín EÚ. Podľa svojich slov hovoril s vodcami oboch strán konfliktu a vyzval ich na "okamžitý pokoj zbraní".

Slováci v Sudáne 

Rezort diplomacie eviduje na území Sudánu jedného občana Slovenskej republiky. "V tomto prípade ide o osobu s dvojitým štátnym občianstvom SR i Sudánu. S uvedenou osobou ako aj jej rodinou v SR je rezort diplomacie v kontakte. Podľa dostupných informácií je táto osoba nachádzajúca sa v Sudáne v poriadku," informuje Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Sudán opustili ďalší štyria Maďari, piati sú ešte v Chartúme

Štyria maďarskí občania pricestovali zo Sudánu do susedného štátu Džibuti. Troch z nich sa z krajiny, v ktorej zúri ozbrojený konflikt, podarilo evakuovať vďaka spolupráci s Francúzskom, informoval v pondelok v Luxemburgu šéf maďarskej diplomacie Péter Szijjártó. S odvolaním sa na agentúru MTI o tom informuje spravodajca v Budapešti.

Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó
Zobraziť galériu (4)
Maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó  (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Szijjártó počas schôdzky Rady Európskej únie pre zahraničné veci dodal, že okrem týchto štyroch občanov Mďarska sú momentálne na bezpečnom mieste v rámci spolupráce OSN traja Maďari, pričom ďalší traja sa presúvajú k vopred určeným hraničným priechodom. S piatimi Maďarmi nachádzajúcimi sa v Chartúme sa z času na čas podarí kontaktovať; v takýchto prípadoch im vláda ponúka rôzne možnosti opustenia Sudánu, povedal maďarský minister. Zdôraznil, že podmienkou každej evakuácie je, že každý, kto sa jej chce zúčastniť, sa musí dostať na určené zhromaždisko alebo na letisko na vlastnú zodpovednosť a spôsobom, ktorý si sám zariadi.

Viac o téme: Vojenské lietadloBerlínSudánEvakuačný let
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu