Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Podľa expremiéra Hamdoka by civilná vojna v Sudáne bola nočnou morou pre celý svet

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Maheen S via AP)

CHARTÚM - Sudánsky expremiér Abdalla Hamdok v sobotu varoval, že ak sa prebiehajúci konflikt v jeho krajine včas nezastaví, môže prerásť do jednej z najhorších občianskych vojen na svete.

"Božechráň, aby sa Sudán dostal do bodu, keď začne občianska vojna... (Občianske vojny v) Sýrii, Jemene a Líbyi by boli v porovnaní ňou iba malými hrami," uviedol Hamdok na podujatí v kenskej metropole Nairobi. Súčasný konflikt v Sudáne nazval nezmyselnou vojnou dvoch armád, pričom poznamenal, že ak by prerástol do občianskej vojny, stal by sa pre svet "nočnou morou" s mnohými následkami. "Nikto z tohto nevyjde ako víťaz. Preto to musí skončiť," dodal.

Hamdok stál na čele sudánskej vlády v rokoch 2019 až 2021, keď bol zosadený počas vojenského prevratu. Hoci bol v novembri 2021 opätovne dosadený do funkcie po podpísaní dohody obnovujúcej prechod k civilnej vláde, v januári nasledujúceho roka odstúpil. Prebiehajúce ozbrojené zrážky medzi sudánskou regulárnou armádou pod vedením generála Abdala Fattáha Burhána a polovojenským zoskupením Sily rýchlej podpory (RSF) generála Muhammada Hamdána Daklúa vypukli 15. apríla v Chartúme i v ďalších lokalitách krajiny a odvtedy si vyžiadali stovky mŕtvych a tisíce zranených.

Desaťtisíce Sudáncov utiekli pred bojmi buď do iných miest Sudánu

Bojmi bola poškodená elektrická, vodovodná a telekomunikačná infraštruktúra a rabovaním sa zničili firmy i domy. Desaťtisíce Sudáncov utiekli pred bojmi buď do iných miest Sudánu, alebo do susedných krajín vrátane Egypta, Etiópie, Čadu a Južného Sudánu, zatiaľ čo cudzie štáty pokračujú v evakuácii svojich občanov.

Viac o téme: BojeSudánAbdalla HamdokCivilná vojna
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu