Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Úmrtie kopilota nie je výnimkou z povinnosti odškodniť cestujúcich

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

LUXEMBURG - Letecké spoločnosti sú aj v prípade úmrtia druhého pilota a následného zrušenia letu povinné odškodniť pasažierov. Vo štvrtok o tom rozhodol Súdny dvor Európskej únie (SDEÚ) v Luxemburgu, informuje agentúra DPA.

Bratislavské letisko ponúka novinky, pridalo lety do Grécka, Albánska a Čiernej Hory (Zdroj: TASR)

"Takéto úmrtie, hocako tragické, nespadá do zoznamu 'nepredvídateľných okolností' (na ktoré sa vzťahuje výnimka z povinnosti odškodniť cestujúcich). Môže však – ako každá náhla choroba – postihnúť členov posádky, ktorí sú pre let nevyhnutní," uviedol vo svojom rozhodnutí SDEÚ. Súd takto rozhodol v prípade portugalských aerolínií, ktorých lietadlo malo v roku 2019 letieť zo Stuttgartu do Lisabonu. Dve hodiny pred odletom bol však druhý pilot tejto linky objavený v hotelovej izbe bez známok života.

Aerolínie odmietli cestujúcich odškodniť

Ostatní členovia posádky boli z kopilotovej smrti v šoku, vyhlásili, že nie sú schopní letieť a let bol tak zrušený. Neskôr prišla do Stuttgartu náhradná posádka z Portugalska a pasažieri sa tak napokon do Lisabonu dostali. Aerolínie neskôr odmietli cestujúcich odškodniť a tvrdili, že úmrtie druhého pilota bolo "nepredvídateľnou okolnosťou", ktorá umožňuje výnimku z povinnosti kompenzovať pasažierov. SDEÚ však vo svojom verdikte tento argument odmietol a vyhlásil, že letecká spoločnosť mala byť pripravená na prípadnú absenciu jedného či viacerých členov posádky.

Viac o téme: úmrtieOdškodneniePovinnosťKopilot
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu