Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Generál Burhán vylúčil priame rokovania so svojím rivalom: Situácia v Chartúme sa zhoršuje

V Chartúme, hlavné mesto Sudánu, zúri vojna Zobraziť galériu (2)
V Chartúme, hlavné mesto Sudánu, zúri vojna (Zdroj: SITA/AP/Satellite Maxar Technologies)

CHARTÚM - Veliteľ sudánskej armády generál Abdal Fattáh Burhán vo štvrtok vylúčil priem rokovania s generálom Muhammadom Hamdánom Daklúom, ktorý stojí na čele znepriateleného polovojenského zoskupenia Sily rýchlej podpory (RSF). Uviedol to v situácii, keď pokračujú boje a humanitárna situácia v metropole Chartúm i v celej krajine sa stále zhoršuje, informuje AFP.

"Nemyslím si, že je tu priestor na opätovné rokovania o politike so Silami rýchlej podpory," povedal Burhán pre spravodajskú stanicu al-Džazíra. Dodal, že je otvorený sprostredkovaným rozhovorom, s predstaviteľmi polovojenských jednotiek však nebudú prebiehať žiadne "priame" rokovania.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) vo štvrtok uviedol, že je "veľmi znepokojený" eskaláciou násilia v Sudáne. UNHCR na základe informácií svojich pracovníkov nachádzajúcich sa na hraniciach s Čadom odhaduje, že do tejto krajiny ušlo už 10.000 - 20.000 ľudí.

Zničený Chartmún
Zobraziť galériu (2)
Zničený Chartmún  (Zdroj: SITA(AP Photo/Marwan Ali))

Úrad pripomenul, že na východe Čadu bolo už pred vypuknutím bojov okolo 400.000 utečencov zo Sudánu. Pokračujúce boje v Sudáne si od soboty vyžiadali už najmenej 300 obetí na životoch a ďalšie stovky zranených.

Viac o téme: NepokojeSudánChartúmAbdal Fattáh Burhán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu