Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Osudový omyl! Chlapec (16) klopal omylom na nesprávne dvere: Majiteľ domu ho strelil do hlavy

Ralph Yarl skončil s postrelenou hlavou v nemocnici. Zobraziť galériu (2)
Ralph Yarl skončil s postrelenou hlavou v nemocnici. (Zdroj: Instagram/shaunking)

KANSAS CITY - Čo to musí byť za človeka, aby strelil 16-ročnému chlapcovi do hlavy za klopanie na dvere? Presne to sa stalo v Kansas City, Missouri. Ralph Yarl (16) chcel minulý štvrtok večer vyzdvihnúť svojich dvoch mladších bratov od rodinného priateľa, no dostal zlú adresu. Yarl okolo 22:30 zazvonil v dome vzdialenom niekoľko metrov. Muž (85) otvoril dvere a strelil tínedžera tmavej pleti do hlavy.

Keď už bol Ralph Yarl na zemi, dôchodca do neho znova strelil, píše Faith Spoonmore, chlapcova teta, na stránke GoFundMe. Postrelenému tínedžerovi sa podarilo ujsť a požiadal susedov o pomoc. Podľa Spoonmore musel jej zakrvavený synovec najprv zazvoniť v troch rôznych domoch, "predtým, než niekto konečne súhlasil, že mu pomôže, a bolo mu povedané, aby si ľahol na podlahu so zdvihnutými rukami".

Roman Mikulec o streľbe na policajnej akadémii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Našťastie, Ralph Yarl prežil streľbu do hlavy. Tínedžera prepustili z nemocnice v nedeľu, povedal jeho otec pre Kansas City Star. Podľa tety je však chlapec ťažko traumatizovaný.

Neuveriteľný prípad otriasol nielen rodinou Ralpha Yarla, ale aj americkou viceprezidentkou Kamalou Harrisovou: „Povedzme si to jasne: Žiadne dieťa by nikdy nemalo žiť v strachu, že bude zastrelené, pretože zazvonilo na nesprávny zvonček,“ napísala v pondelok večer na Twitteri.

Osudový omyl! Chlapec (16)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: GoFundMe)

Strelec bol následne zatknutý, ale na druhý deň bol prepustený. Podľa New York Times by to mal byť Andrew D. Lester. Čoskoro sa bude musieť zodpovedať pred súdom za ozbrojené napadnutie. Polícia chce preveriť aj to, či nemohol konať z rasistických pohnútok. V prípade dokázania viny mu hrozí doživotné väzenie.

Missouri má takzvané zákony „Stand Your Ground“. Tie umožňujú ľuďom brániť sa proti votrelcom – v prípade potreby aj smrtiacou silou. Aby to však urobili, musia dokázať, že im hrozilo vážne nebezpečenstvo. Podľa prokurátorov však Ralph Yarl neprekročil prah dverí – títo dvaja spolu neprehovorili ani slovo predtým, ako Andrew D. Lester stlačil spúšť.

Viac o téme: StreľbaTínedžerUSARalph Yarl
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu