Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

MIMORIADNY ONLINE Masaker na škole: Polícia zverejnila detaily streľby! Útočník všetko plánoval, našli u neho zoznam mien obetí 

V Srbsku došlo k streľbe na škole. Zobraziť galériu (17)
V Srbsku došlo k streľbe na škole. (Zdroj: Profimedia.sk, tip čitateľa)

BELEHRAD - Na základnej škole v centre Belehradu sa v stredu ráno strieľalo a hlásia obete. Polícia strelca, tínedžera, zadržala. Informuje o tom správa z agentúry AP.

Dianie okolo krvavej drámy sledujeme ONLINE

16:50 - Vladimir Kecmanović (48), otec Kostu Kecmanovića, chlapca, ktorý dnes ráno na Základnej škole Vladislava Ribnikara zabil deväť ľudí, je obvinený zo zločinu proti všeobecnej bezpečnosti, za čo mu hrozí trest odňatia slobody vo výške 12 rokov.

16:30 - Napriek závažnosti spáchaného trestného činu nemôže byť útočník podľa zákona o mladistvých a trestnoprávnej ochrane maloletých trestne zodpovedný. Mladistvému však bol nariadený odber krvi na toxikologický rozbor za účelom zistenia, či bol v čase spáchania skutku pod vplyvom alkoholu, omamných alebo iných psychoaktívnych látok. Zo štyroch operovaných pacientov majú traja za sebou operáciu a ležia na jednotke intenzívnej starostlivosti. Dvaja študenti sú úplne prebudení, extubovaní a učiteľ sa pomaly prebúdza. V tejto chvíli je ich stav stabilizovaní. Štvrtý pacient utrpel strelné poranenia hrudníka, krku a chrbtice, bol operovaný, no ako sa bude vyvíjať jeho stav ďalej zatiaľ lekári nevedia predpovedať.

16:00 - Otec útočníka bol zatknutý políciou. Z budovy kde býval bol odvedený v putách. Podľa srbského blic.rs chlapec neprejavil žiadnu ľútosť nad svojím činom. Rodičia dostali psychickú pomoc a inštrukcie ako s deťmi komunikovať po tragédii. Od 5. mája bude v Srbsku trojdenný štátny smútok.

15:13 - Profily na sociálnych sieťach KK (14) z Belehradu, podozrivého z masakry na základnej škole Vladislava Ribnikara, boli záhadne vypnuté okolo 13:00, píše blic.rs.

14:57 - "Úprimnú sústrasť vo svetle tragickej streľby dnes v Belehrade. Myslíme na srbský ľud a najmä na rodiny, priateľov a blízkych všetkých zabitých a zranených pri tomto útoku," oznámil predseda Rady Charles Michel na Twitteri Európskej únie.

14:46 - Strelec nebude trestne zodpovedný, pretože ešte nemá 14 rokov.

14:38 - Po výzvach úradov, že je naliehavo potrebná krv, predovšetkým  skupiny nula pre deti zranené pri masakre, občania Belehradu na výzvu hromadne zareagovali. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

14:32 - Spisovateľ Dušan Nedeljković, ktorého syn navštevuje Základnú školu „Vladislava Ribnikara“, kde sa dnes ráno odohral hrozný masaker, povedal, že chlapca, ktorý strieľal, šikanovali jeho kamaráti. Nedeljkovič povedal, že jeho syn bol v triede vedľa kabinetu, kde chlapec začal strieľať, a že, pokiaľ vie, "stalo sa to v kabinete dejepisu."

V Srbsku došlo k streľbe na škole
Zobraziť galériu (17)
V Srbsku došlo k streľbe na škole  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

14:25 - Minister vnútra Bratislav Gašić na tlačovej konferencii srbskej vlády uviedol, že zatkli aj chlapcovho otca: "Obe pištole, tú v batohu aj tú, ktorou sa tento zločin dopustil, mal v legálnej držbe otec chlapca. Tvrdí, že boli zamknuté v trezore, pod kódom, je tam viacero zbraní, z rokov 2016 a 2017, ale zrejme malo dieťa kód na tie zbrane..."

14:12 - "Plánoval svoj čin mesiac. KK to plánoval dlho, motív nezverejnil. Zbraň zobral z otcovho bytu a priniesol ju so štyrmi zápalnými fľašami," povedal Milić.

14:05 - "Mal zoznam. Náčrt vyzerá ako z videohry alebo z hororu, čo naznačuje, že si podľa tried školy do detailov naplánoval, do ktorej triedy vstúpi a ako a ktoré dieťa zlikviduje," uviedol Milić.

14:00 - Na tlačovej konferencii vlády Srbska ukázal Milić aj zoznam, ktorý polícia našla u chlapca útočníka. Na tom zozname sú mená detí, ktoré plánoval zabiť.

13:59 - Chlapec, ktorý spáchal masaker v škole, zavolal políciu o 8:42 a povedal, že zabil študentov svojej školy - prezradil Veselin Milić, vedúci policajného oddelenia mesta Belehrad. Útočníka označil ako Kostu Kecmanovića a dodal, že zločin plánoval mesiac.

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

13:56 - Jedno dievča, ktoré dostalo strelnú ranu do hlavy, je v kritickom stave - povedala ministerka Dr. Danica Grujićić. Na tlačovej konferencii ledva hovorí roztraseným hlasom.

13:44 - Minister školstva Marko Ružić oznámil, že padlo rozhodnutie vyhlásiť trojdňový smútok , ktorý potrvá od 5. do 7. mája.

13:43 - Srbská vláda začala mimoriadnu tlačovú konferenciu ohľadom streľby na škole vo Vračari. Začala minútou ticha. 

13:34 - Operácie troch detí a učiteľky, ktoré boli ošetrené na urgentnom príjme, stále prebiehajú, operácia dievčaťa s poranením hlavy je ukončená a dievča je v stabilizovanom stave.

13:29 - Po dnešnej tragédii, ktorá sa stala vo Vračari, keď štrnásťročný chlapec zabil dozorcu a osem žiakov, zrušili popoludňajšie vyučovanie vo všetkých belehradských školách.

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

13:23 - Neoficiálny dôvod masakry v škole v Belehrade: Ako píše server novosti.rs, Kosta K. dostal jednotku z dejepisu (u nás päťka) a to ho mohlo podnietiť k pomste.

13:06 - "Môjho vnuka postrelil spolužiak. Stratil vedomie... Prijali ďalšie dievča. Dostala ranu do hlavy a je vo veľmi vážnom stave," s trasúcim sa hlasom cez slzy povedala pre Blic stará mama chlapca, ktorého postrelil spolužiak.

13:05 - Autentické zábery zo zatknutia strelca, ktoré nakrútili priamo deti v škole.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by MOJ BEOGRAD (@moj_beo_grad_)

13:03 - Deti Tomislava Momirovića, ministra vnútorného a zahraničného obchodu, boli v čase streľby v Základnej škole „Vladislava Ribnikara“ vo Vračari. Chodia do druhej triedy a v čase streľby sa našťastie v blízkosti toho miesta nenachádzali, takže ich po nešťastnej udalosti úspešne evakuovali.

12:56 - V byte strelca prebieha policajná razia.

12:47 - Strelec trafil učiteľku Tatjanu Stevanović do krku.

Postrelená učiteľka Tatjana Stevanović

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: škola)

12:44 - Zavraždeným strážcom je Dragan Vlahović, ktorý bol považovaný za mimoriadne starostlivého a pozorného k deťom.

Zastrelený ochrankár Dragan Vlahović

Zastrený ochrankár Dragan Vlahovič
Zobraziť galériu (17)
Zastrený ochrankár Dragan Vlahovič  (Zdroj: škola)

12:42 - Srbské médiá priniesli prvé spovede očitých svedkov masakra. Podľa jednej z preživších mal strelec najskôr usmrtiť ochrankára, ktorý ho chcel odzbrojiť.

12:38 - Strelec je podľa neoficiálnych informácií synom významného srbského lekára, rádiológa V.K.

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

12:37 - Strelec, ktorý chodil do siedmej triedy, celkovo vystrelil 15 rán z dvoch zásobníkov.

12:36 - Podľa informácií z nemocnice je momentálny stav pacientov nasledovný:
Chlapec  - 13 ročný v kritickom stave so strelným poranením hlavy.
Tri deti vo veku 13 rokov prevezené do nemocnice v Tiršove majú strelné poranenia nôh a rúk.
Učiteľka dejepisu Tatjana má strelné poranenie brucha.
Ďalšie tri deti majú rôzne strelné poranenia brucha, dolnej končatiny a ruky.

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

12:33 - Učitelia pribehli, zamkli školu, kázali nám nevychádzať: Spoveď vystrašeného žiaka zo školy v Belehrade: "Nepočul som streľbu, ale videl som učiteľov bežať... Zamkli školu, učitelia nám povedali, aby sme nevychádzali vonku..."

12:26 - Pri streľbe zahynulo sedem dievčat, jeden chlapec a dozorca. Jedno dieťa podstupuje urgentnú operáciu.

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

12:22 - Slávny srbský basketbalista Duško Savanović bol medzi rodičmi, ktorí čakali, kým polícia vyvedie ich deti zo školy.

12:20 - Kosta K. nemal pri sebe len pištole, v batohu, ktorý si nechal v kabinete, sa našli tri zápalné fľaše, píše server novosti.rs.

Zábery z miesta masakru

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

Polícia dostala telefonát o streľbe na základnej škole Vladislava Ribnikara v Belehrade v mestskej časti Vračar zhruba o 8.40. Strelcom je žiak siedmeho ročníka Kosta K., ktorý zo zbrane svojho otca niekoľkokrát vystrelil na ostatných žiakov a ochrankára školy, uviedla polícia vo vyhlásení. Podľa blic.rs chlapcov otec mal registrované dve zbrane, jednu kalibru 9 mm a zatiaľ sa nevie, či strieľal z oboch. 

MIMORIADNY ONLINE Masaker na
Zobraziť galériu (17)
 (Zdroj: Profimedia)

Po chlapcovom besnení zostala spúšť. Stalo sa to na hodine dejepisu, tam zabil piatich spolužiakov a troch na chodbe. Do nemocnice prijali 12 detí, z toho osem zomrelo, 3 skončili na jednotke Intenzívnej staroslivosti a jedno dievča práve operujú. Podľa neoficiálnych informácií strelca zadržala polícia na školskom dvore. 

Masové streľby v Srbsku sú mimoriadne zriedkavé. Odborníci však viackrát upozornili na riziko spôsobené množstvom zbraní, ktoré medzi ľuďmi zostali po vojnách v 90. rokoch.

V Srbsku došlo k streľbe na škole
Zobraziť galériu (17)
V Srbsku došlo k streľbe na škole  (Zdroj: TASR/AP Photo/Darko Vojinovic)

Viac o téme: ObeteStreľbaZraneníPolícia SrbskoBelehradŠkola
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu