Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V New Yorku zadržali dvoch prevádzkarov tajnej čínskej policajnej stanice

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

NEW YORK - Americké orgány zadržali dvoch obyvateľov New Yorku, ktorí údajne prevádzkovali tajnú čínsku policajnú stanicu v čínskej štvrti na Manhattane. Oznámila to v pondelok americká federálna prokuratúra, FBI a ministerstvo spravodlivosti. Uvádza to agentúra Reuters a americká televízia Fox News.

Liu Jianwang (61) a Chen Jinping (59) sú obvinení z toho, že konali ako agenti čínskej vlády bez oznámenia svojich aktivít americkým úradom. Ešte v priebehu pondelka sa majú postaviť pred federálny súd v New Yorku. "Toto trestné stíhanie ukazuje na flagrantné porušenie zvrchovanosti našej krajiny zo strany čínskej vlády tým, že v samom strede New Yorku zriadila tajnú policajnú stanicu," uviedol vo vyhlásení prokurátor Breon Peace.

Podľa prokuratúry sa Liu v roku 2018 pokúsil v USA presvedčiť istú osobu hľadanú čínskymi orgánmi, aby sa vrátila domov. Táto osoba americkým vyšetrovateľom neskôr povedala, že ju Liu zastrašoval. Vlani zas čínska vláda poverila Liua, aby v Kalifornii zistil miesto pobytu istého prodemokratického aktivistu. Keď sa uvedení dvaja obyvatelia New Yorku dozvedeli, že ich sledujú americké úrady, podľa vlastného priznania vymazali záznamy z komunikácie s istým zástupcom čínskych orgánov.

Sledujú viac než desiatku Číňanov

Americká federálna prokuratúra stíha viac než desiatku Číňanov a ďalších osôb za sledovanie a zastrašovanie disidentov žijúcich v Spojených štátoch. Riaditeľ FBI Christopher Wray na zasadnutí senátneho výboru vlani v novembri vyjadril "vážne znepokojenie" z prítomnosti tajných čínskych policajných staníc v USA.

Viac o téme: Policajná stanicaTajnáPolícia New YorkPrevádzkari
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu