Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Japonsko a USA potvrdili priateľstvo zasadením stromu na pozemku Bieleho domu

Jill Bidenová
Jill Bidenová (Zdroj: TASR/AP)

WASHINGTON - Prvá dáma USA Jill Bidenová a manželka japonského premiéra Juko Kišidová zasadili v pondelok na pozemkoch Bieleho domu vo Washingtone čerešňu, ktorá má byť symbolom desaťročí priateľstva medzi oboma krajinami.

Ako dodala agentúra AP, novozasadený stromček je čerešňa odrody Jošino, ktorá bola vypestovaná z odrezku stromu zasadeného na pozemkoch Bieleho domu v júli 2017. Celkovo sa v areáli Bieleho domu nachádza 23 čerešní.

Podľa japonského veľvyslanectva vo Washingtone je Kišidovej vôbec návšteva prvým prípadom, čo manželka predsedu japonskej vlády pricestovala na návštevu Spojených štátov bez jeho sprievodu. Väčšina manželiek politikov v Japonsku sa totiž drží v úzadí. Jednou z výnimiek bola manželka bývalého premiéra Šinzóa Abeho, Akie Abeová, ktorá ho často sprevádzala na cestách.

Stretnutie sa malo konať v januári

Návšteva manželky japonského premiéra sa koná na pozvanie Jill Bidenovej od 16. do 18. apríla. Kišidová sa v jej rámci zúčastňuje na aktivitách na podporu priateľstva medzi USA a Japonskom, ako aj na projektoch v rámci kultúrnych výmen. Stretnutie Bidenovej a Kišidovej vo Washingtone sa malo pôvodne konať v januári, keď sa premiér Fumio Kišida v sprievode svojej manželky stretol s prezidentom USA Joeom Bidenom v Oválnej pracovni Bieleho domu. Jill Bidenová tam vtedy nemohla byť prítomná, pretože sa zotavovala z chirurgického zákroku, keď jej odstránili z kože niekoľko lézií.

Ich stretnutie vo Washingtone sa uskutočnilo niekoľko týždňov pred tým, ako bude manželka japonského premiéra spoluhostiteľkou výročného summitu hláv štátov a vlád skupiny siedmich priemyselne najvyspelejších krajín sveta. Vrcholná schôdzka G7 sa uskutoční v polovici mája v Hirošime.

Viac o téme: PriateľstvoUSAJaponskoBiely dom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu