Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Odvolací súd potvrdil verdikt pre policajta odsúdeného za vraždu Floyda

Derek Chauvin
Derek Chauvin (Zdroj: SITA/Ramsey County Sheriff's Office via AP, File)

MINNEAPOLIS - Odvolací súd v americkom štáte Minnesota potvrdil v pondelok rozsudok nad bývalým policajtom Derekom Chauvinom, ktorý bol predvlani odsúdený za vraždu Afroameričana Georgea Floyda. Ponechal v platnosti 22,5-ročný väzenský trest, ktorý si Chauvin po usvedčení z vraždy druhého stupňa odpykáva a zamietol jeho žiadosť na nový proces. Informujú o tom agentúry AP a Reuters.

Chauvinov právny zástupca William Mohrman žiadal odvolací súd o zrušenie verdiktu z viacerých dôvodov zahŕňajúcich aj masívnu publicitu, akú mala kauza ešte pred začiatkom samotného procesu. Tvrdil tiež, že právne a procesné chyby pripravili jeho klienta o spravodlivý proces. Trojčlenný súdny senát sa však postavil na stranu prokurátorov tvrdiacich, že Chauvinovi sa dostalo spravodlivého procesu aj trestu.

Floyd zomrel 25. mája 2020 po tom, ako mu policajt Chauvin kľačal pri zatýkaní na krku vyše deväť minút a ignoroval Floydove sťažnosti na to, že "nemôže dýchať". Tento čin, ktorí okoloidúci nahrali na mobily, vyvolal v Spojených štátoch masové protesty proti rasovej nespravodlivosti a policajnej brutalite, ktoré sa rozšírili aj do iných krajín.

Chauvin sa priznal 

Chauvina 26. mája prepustili z radov polície a 29. mája 2020 bol zatknutý. Trest v dĺžke 22 a pol roka mu súd udelil v júni 2021 po tom, ako bol uznaný za vinného z vraždy druhého aj tretieho stupňa a tiež zabitia Floyda. Derek Chauvin sa neskôr priznal k obvineniam z porušenia Floydových ústavou garantovaných občianskych práv, ktoré boli vznesené v rámci separátnej federálnej žaloby. Po usvedčení z tohto trestného činu bol odsúdený na 21 rokov väzenia, ktoré si odpykáva vo väzení v štáte Arizona súbežne s prvým zmieneným trestom.

Viac o téme: PolicajtVraždaVerdiktSúd USAGeorge Floyd
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu