Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Irán pozval na návštevu saudskoarabského kráľa: Presný dátum zatiaľ nie je známy

Saudskoarabský kráľ Salman
Saudskoarabský kráľ Salman (Zdroj: SITA/AP Photo/Saudi Press Agency)

TEHERÁN - Iránski lídri pozvali na oficiálnu návštevu saudskoarabského kráľa Salmána, oznámilo v pondelok iránske ministerstvo zahraničných vecí. Tento krok je vnímaný ako súčasť opätovného zbližovania oboch krajín po rokoch napätia, informuje agentúra DPA.

Pozvanie, ktoré do Rijádu zaslal iránsky prezident Ebráhím Raísí, bolo akceptované, uviedol hovorca iránskeho rezortu diplomacie. Presný dátum plánovanej návštevy zatiaľ známy nie je. Irán a Saudská Arábia sa snažia obnoviť bilaterálne vzťahy po siedmich rokoch diplomatickej "studenej vojny". Tieto mocnosti totiž dlhodobo súperia o politický a vojenský vplyv v regióne. Ich opätovné zbližovanie by mohlo ovplyvniť situáciu vo viacerých častiach Blízkeho východu, napríklad v Jemene, kde Irán a Saudská Arábia podporujú rôzne strany tamojšieho vojnového konfliktu.

Dohodu o obnovení vzájomných vzťahov sprostredkovala Čína a bola oficiálne oznámená 10. marca. Na jej základe obe krajiny otvoria svoje veľvyslanectvá a diplomatické misie a začnú napĺňať dohody o hospodárskej spolupráci podpísané viac než pred 20. rokmi.

Viac o téme: Návšteva PozvanieIránSaudská ArábiaKráľ Salmán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu