Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Britský parlament vyšetruje Sunaka: Zamlčal vraj podiely manželky v agentúre

Rishi Sunak
Rishi Sunak (Zdroj: SITA/AP Photo/Kirsty Wigglesworth, pool)

LONDÝN - Výbor britského parlamentu začal v pondelok vyšetrovať premiéra Rishiho Sunaka za to, že pred poslancami nepriznal podiely svojej manželky Akshaty Murtyovej v agentúre Koru Kids, ktorá zabezpečuje opatrovnícke služby pre deti a získala na tieto účely aj štátnu podporu. Informujú o tom agentúry DPA a PA.

O podnikanie Sunakovej rodiny sa začali zaujímať poslanci v marci, keď sa ho pýtali, prečo vláda v oblasti opatrovníckych služieb pre deti uprednostňuje súkromné firmy. Premiér však vtedy nespomenul, že jeho manželka má v takejto agentúre podiely. Sunak podľa svojej hovorkyne túto skutočnosť uviedol v oficiálnom majetkovom priznaní členov vlády. Parlament ho však napriek tomu vyšetruje v súlade s článkom, podľa ktorého poslanci musia "otvorene priznať akékoľvek svoje relevantné záujmy v konaní Dolnej snemovne alebo jej výborov či inej komunikácii" s ministrami, poslancami a predstaviteľmi štátnej či verejnej správy.

Vláda rozhodla o poskytnutí príspevku opatrovníkom

Vláda nedávno oznámila, že začínajúcim opatrovníkom vyplatí 600 libier (680 eur), pričom opatrovníci pôsobiaci cez opatrovateľské agentúry dostanú dvojnásobok. Poslankyňa opozičnej Labouristickej strany Catherine McKinnellová sa vtedy Sunaka spýtala, či má v tejto súvislosti nejaké osobné záujmy, ktoré by mal oznámiť. "Nie, všetko som normálne priznal," odpovedal vtedy. Agentúra Koru Kids, ktorú je v zozname opatrovateľských agentúr uvedených na webovej stránke kabinetu, privítala rozhodnutie vlády o poskytnutí príspevku pre začínajúcich opatrovníkov ako "výborné".

Viac o téme: VyšetrovanieAgentúraBritániaParlamentRishi Sunak
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu