Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Irán tvrdí, že na školách k otravám nedošlo: Zo situácie viní nepriateľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN - Iránske ministerstvo pre tajné služby obvinilo v piatok tzv. zahraničných nepriateľov a disidentov z vyvolávania obáv v súvislosti s domnelými travičskými útokmi na tamojšie školáčky. Zároveň informovalo, že jeho vyšetrovanie žiadnu skutočnú otravu nepreukázalo. TASR o tom píše podľa správy agentúry Reuters.

"Úloha nepriateľov pri podnecovaní tejto krízy je jednoznačná a nepopierateľná. Jednotlivci, skupiny a západné médiá (najmä v perzskom jazyku)... sa na to v posledných mesiacoch zamerali, rovnako ako zahraniční politici a medzinárodné orgány," uvádza sa v správe ministerstva, ktorú zverejnili iránske štátne médiá.

"V teréne... či laboratórnych vyšetrovaniach... nebola zistená žiadna toxická látka schopná spôsobiť otravu... a nedošlo k nijakým úmrtiam ani dlhodobým fyzickým problémom," uvádza ďalej rezort, ktorý vo svojej správe viní zo vzniknutej situácie zlomyseľnosť a masovú hystériu, aká údajne vypukla na školách.

Ministerstvo ďalej obvinilo nemenovaných disidentov z vyvolávania strachu a vystríhalo pred "stíhaním jednotlivcov, skupín, médií, ktorí obvinili vládu... a spojili sa s nepriateľmi". Iránske úrady už dlhšie obviňujú "nepriateľov", že využívajú podozrenia z travičských útokov na podkopanie islamskej republiky. Z otráv školáčok pritom boli podozrievaní tzv. zástancovia tvrdej, respektíve konzervatívnej línie islamu.

K domnelým travičským útokom na školáčky začalo v Iráne dochádzať približne dva mesiace po vypuknutí rozsiahlych protestov, ktoré v Iráne spustila smrť 22-ročnej Mahsy Amíníovej. Mladú Kurdku mravnostná polícia zadržala 13. septembra za údajne nesprávny spôsob nosenia hidžábu a o tri dni neskôr v nemocnici zomrela.

Prvé prípady podozrenia na otravu iránskych žiačok sa objavili ešte koncom vlaňajšieho novembra a v decembri v meste Kóm, zhruba 125 kilometrov juhozápadne od iránskej metropoly Teherán. Odvtedy zaznamenali v celom Iráne tisícky takýchto prípadov. Študentky hlásili "nepríjemný" zápach a následne zažívali závraty, nevoľnosť, dýchavičnosť a ďalšie príznaky, pričom niektoré potrebovali aj nemocničné ošetrenie.

Viac o téme: OtravaDievčatáIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu