Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Irán vyhostil štyroch azerbajdžanských diplomatov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Markus Schreiber)

TEHERÁN - Irán vyhostil štyroch azerbajdžanských diplomatov v súvislosti s pretrvávajúcim napätím medzi oboma susednými krajinami, informovali v piatok iránske médiá. Informuje o tom agentúra AP.

Podľa iránskych polooficiálnych médií boli vyhostení štyria diplomati, ktorí pôsobili na azerbajdžanskom veľvyslanectve v Teheráne alebo na azerbajdžanskom konzuláte v meste Tabríz na severozápade Iránu. Bližšie podrobnosti neboli bezprostredne známe.Azerbajdžan ešte v apríli vyhostil štyroch zamestnancov iránskeho veľvyslanectva v Baku.

Vzťahy sú napäté už dlho

Vzťahy medzi Teheránom a Baku, sú dlhodobo napäté, no ešte viac sa zhoršili po tom, ako v januári ozbrojený muž vtrhol na azerbajdžanské veľvyslanectvo v Teheráne, pričom zabil šéfa tamojšej ochranky a zranil dvoch strážcov. Azerbajdžan obviňuje Irán z podpory islamistov tvrdej línie, ktorí chceli zvrhnúť vládu v Baku, čo Teherán popiera.

Napätie medzi oboma krajinami tiež vyhrotila skutočnosť, že Azerbajdžan otvoril v marci svoje veľvyslanectvo v Izraeli. Irán sa dlhodobo stavia proti zlepšovaniu vzťahov týchto krajín, keďže považuje Izrael za svojho úhlavného nepriateľa.

Viac o téme: NapätieVyhostenieAzerbajdžanIrán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu