Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Scholzova manželka v Brandenbursku odstupuje z ministerského postu

Ministerka školstva v nemeckej spolkovej republike Brandenbursko Britta Ernstová
Ministerka školstva v nemeckej spolkovej republike Brandenbursko Britta Ernstová (Zdroj: TASR/DPA )

BERLÍN - Manželka nemeckého kancelára Olafa Scholza Britta Ernstová odstupuje z funkcie ministerky školstva v spolkovej krajine Brandenbursko, kde obaja žijú. Oznámila to v pondelok brandenburská vláda, informuje agentúra AP.

Regionálna vláda príčinu odstúpenia neuviedla. Ešte v priebehu pondelka bude mať krajinský premiér Dietmar Woidke spoločnú tlačovú konferenciu s Ernstovej nástupcom Steffenom Freibergom. Freiberg bol doteraz jej námestníkom. Woidke poďakoval Ernstovej za jej prácu a povedal, že viedla svoje ministerstvo "s víziou a pevnou rukou v ťažkých časoch" vrátane covidovej pandémie. V Nemecku je vzdelávanie takmer úplne v kompetencii 16 krajinských vlád.

Ministerkou bola od roku 2017

Brandenbursko sa nachádza na východe Nemecka a obklopuje hlavné mesto Berlín. Ernstová (62) tu bola ministerkou školstva od roku 2017. Rovnako ako Scholz, aj ona je členkou stredoľavicovej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD). V rokoch 1997 až 2011 bola poslankyňou krajinského parlamentu v rodnom Hamburgu, kde Scholz neskôr pôsobil ako starosta. Od roku 2014 bola ministerkou školstva v spolkovej krajine Šlezvicko-Holštajnsko, a to až do roku 2017, keď tamojšia stredoľavicová vláda prišla o moc.

Viac o téme: OdstúpenieMinisterka školstvaBrandenburskoOlag ScholzBritta Ernstová
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu