Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Európska únia nemôže dôverovať Číne, ak sa nebude usilovať o mier na Ukrajine, tvrdí Borell

Josep Borell Zobraziť galériu (2)
Josep Borell (Zdroj: Twitter/AZgeopolitics)

BRUSEL - Pre Európsku úniu by bolo veľmi ťažké - ba priam nemožné - dôverovať Číne v prípade, že sa Peking nebude usilovať o nájdenie politického riešenia vojny na Ukrajine. Podľa piatkovej správy agentúry Reuters to uviedol vysoký predstaviteľ EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Josep Borrell.

Tento výrok bol súčasťou prejavu, ktorý mal Borrell predniesť v piatok počas svojho vystúpenia v Pekingu. Šéf európskej diplomacie však po nakazení sa koronavírusom musel svoju cestu do Číny zrušiť. Poznámky z pripraveného prejavu boli medzitým zverejnené na webovej stránke EÚ.

"Pre Európsku úniu bude mimoriadne ťažké, ba priam nemožné, udržať vzťah dôvery s Čínou... ak Čína neprispeje k nájdeniu politického riešenia založeného na stiahnutí sa Ruska z územia Ukrajiny," povedal Borrell. Podľa jeho vyjadrenia totiž "neutralita voči porušovaniu medzinárodného práva nie je vierohodná".

Čínsky prezident by mal rokovať aj so Zelenským

Borrell zároveň žiada, aby čínsky prezident Si Ťin-pching rokoval aj s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským a aby Čína poskytla Ukrajine viac humanitárnej pomoci.

Vladimir Putin a Si Ťin-pching
Zobraziť galériu (2)
Vladimir Putin a Si Ťin-pching  (Zdroj: TASR/Sergei Karpukhin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via A)

Si Ťin-pching sa stretol s ruským prezidentom Vladimirom Putinom dvakrát. Odvtedy, čo Rusko koncom februára 2022 napadlo Ukrajinu, však so Zelenským nerokoval ani raz. Čína deklarovala svoj nesúhlas s útokmi na civilistov a jadrové zariadenia v pozičnom dokumente o Ukrajine zverejnenom vo februári tohto roku, ale zdržala sa otvorenej kritiky Ruska za jeho vojnové aktivity na Ukrajine.

Viac o téme: DôveraČínaUkrajinaJosep Borell
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu