Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VOJNA na Ukrajine Deň štyristodvanásty (10. apríla 2023)

Volodymyr Zelenskyj
Volodymyr Zelenskyj (Zdroj: Facebook/Volodymyr Zelenskyj)

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu vyjadril nádej, že do budúcoročnej Veľkej noci bude na Ukrajine mier. Informuje agentúra DPA. Situáciu na Ukrajine sledujeme ONLINE.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 410

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 410 (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:45 V centre Moskvy pri Občianskej komore Ruskej federácie došlo k výbuchu.

21:10 Parlament podporuje opatrenia na oslobodenie obranného tovaru od DPH a ciel. Najvyššia rada, ukrajinský parlament, podporila opatrenie na oslobodenie bezpečnostného a obranného tovaru od dane z pridanej hodnoty (DPH) a ciel, uviedol zákonodarca Yaroslav Zheleznyak.

20:35 Ďalšie video z Bakhmutu.

19:58 V Rusku úrady sprísnia boj proti nevoľníkom a zavedú pre nich ďalšie obmedzenia.

19:00 Dánsko odovzdá Ukrajine 100 tankov Leopard-1, uviedol minister obrany Troels Lund Poulsen.

18:00 Rusko zvyšuje vývoz nafty do Latinskej Ameriky. Dôvodom je zákaz dovozu ruských ropných produktov, ako sú nafta či benzín, do krajín Európskej únie (EÚ). TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters. Export ruskej nafty do Brazílie a ďalších častí Latinskej Ameriky stúpol po embargu EÚ a ďalej sa zvyšuje, uviedli obchodníci a potvrdili údaje spoločnosti Refinitiv Eikon.

17:30 Pri výmene zajatcov bolo oslobodených 100 ukrajinských zajatcov. Sto ukrajinských zajatcov sa vrátilo domov z ruského zajatia pri výmene zajatcov, oznámilo 10. apríla koordinačné veliteľstvo pre zaobchádzanie s vojnovými zajatcami.

16:30 Šéf ukrajinského ministerstva obrany Reznikov povedal, že ho vlani takmer zajali v Hostomeli pri Kyjeve, kde sa vylodili ruské výsadkové sily.

15:47 Rusko poprelo v pondelok obvinenia, že je Moskva zapojená do úniku tajných dokumentov amerického Pentagónu. TASR o tom informuje podľa správ televízie CNN a agentúry DPA. Počas pravidelnej tlačovej konferencie hovorca Kremľa Dmitrij Peskov kritizoval tendenciu vždy zo všetkého viniť Moskvu. "Tendencia vždy viniť Rusko a zvaľovať na Rusko všetku vinu je teraz rozšírenou chorobou," uviedol Peskov.

15:12 Nemecko poskytlo Ukrajine nový balík vojenskej pomoci. Zahŕňal: obrnené ženijné vozidlá DACHS, Zetros nákladné autá, mobilné anténne systémy, drony pre prieskumné misie, 40 mm strelivo.

14:20 Boje na Ukrajine neustali ani počas Veľkonočnej nedele, počas ktorej Rusko podniklo desiatky útokov na mestá Bachmut a Avdijivka na východe Ukrajiny. Tamojší prezident Volodymyr Zelenskyj takéto konanie odsúdil, informuje TASR podľa pondelkovej správy televízie Sky News.

14:00 Chersonská regionálna vojenská správa oznámila, že na Ukrajinu sa vrátilo 24 detí, ktoré zajali Rusi.

13:30 V okupovanej časti Doneckej oblasti zničiloukrajinské kamikadze bezpilotné lietadlo ruskú protivzdušnú obranu.

12:55 Francúzsko nemôže pomýšľať na úlohu sprostredkovateľa medzi Moskvou a Kyjevom, pretože je do konfliktu zapojená na strane Ukrajiny. Podľa agentúry TASS to dnes uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v komentári k úniku údajných amerických tajných dokumentov, ktoré naznačujú prítomnosť francúzskych vojsk na Ukrajine.

"Paríž si teraz ťažko môže nárokovať úlohu nejakého sprostredkovateľa, pretože Paríž v skutočnosti stojí na strane jedného z účastníkov konfliktu. Paríž je tiež priamo a nepriamo zapojený do tohto konfliktu na strane Ukrajiny, " uviedol Peskov.

12:06 Ruskom dosadený šéf tzv. Doneckej ľudovej republiky Denis Pušilin v pondelok oznámil, že navštívil frontový Bachmut. O mesto sa už niekoľko mesiacov tvrdo bojuje. Pušilinovo video na sieti Telegram naznačuje, že ruské sily meste dosiahli značné zisky. "Tu je náš Artemovsk," povedal Pušilin, pričom použil pomenovanie Bachmutu zo sovietskej éry. "Oslobodzujú ho vagnerovci," dodal. V pozadí vidno zničené budovy a ruiny. Podľa všetkého stál na Námestí slobody v centre mesta a vo videu počuť delostrelectvo.

11:45 Ukrajinské ozbrojené sily zverejnili orientačné odhady bojových strát Ruska k 10. aprílu.

10:30 Ruské sily prešli v boji o ukrajinské mesto Bachmut k taktike spálenej krajiny, ktorú predtým uplatňovali v Sýrii. Ukrajinské pozície ničia intenzívnym bombardovaním, uviedol veliteľ ukrajinských pozemných vojsk Oleksandr Syrskyj. Situácia je vo východoukrajinskom meste obliehanom niekoľko mesiacov podľa neho ťažká, ale stále pod kontrolou.

"Nepriateľ prešiel na takzvanú 'sýrsku' taktiku spálenej krajiny. Ničia budovy a pozície leteckými údermi a delostreleckou paľbou," uviedol Syrskyj na mediálnej platforme ukrajinskej vlády Military Media Center. "Obrana Bachmutu pokračuje. Situácia je ťažká, ale pod kontrolou," dodal.

9:40 Mesto Bachmut– alebo to, čo z neho zostalo.

8:25 Ukrajina bola kvôli rozsiahlemu úniku amerických vojenských dokumentov z posledných týždňov nútená zmeniť svoje vojnové plány. Uviedla to stanica CNN s odvolaním sa na zdroj v administratíve ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

7:39 Ukrajinské ozbrojené sily hlásia, že pravidelné ruské jednotky sa presunuli do blízkosti Bachmutu , kde bojuje väčšina žoldnierov z Wagenrovej skupiny. Uviedol to predstaviteľ ozbrojených síl Ukrajiny Serhiy Cherevaty.

7:10 Volodymir Zelenskyj odsúdil ruský úder na Záporoží na pozadí veľkonočných sviatkov, pri ktorom zahynul muž a 11-ročné dieťa. "Takto trávi teroristický štát túto Kvetnú nedeľu. Takto sa Rusko ešte viac izoluje od sveta, od ľudstva," povedal Zelenskyj. Zdôraznil, že každý kresťanský sviatok „nás učí, že možno nevieme ako, ale musíme si byť istí, že zlo prehrá“.

6:30 Tisícky stúpencov opozície vyšli v nedeľu do ulíc gruzínskej metropoly Tbilisi na podporu Ukrajiny a žiadosti Gruzínska o vstup do Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

Prezident praje ďalšie sviatky v pokoji a slobode

"Nech budúcoročná Kvetná nedeľa prebehne v mieri a slobode pre celý náš národ!" povedal ukrajinský prezident vo svojom každodennom videopríhovore. "Nech sú úprimné modlitby za mier všetkých, ktorí dnes slávia Veľkú noc, vypočuté!" dodal.

Tak ako aj ostatní členovia ukrajinského vedenia Zelenskyj zaželal pokojnú Veľkú noc Ukrajincom, ktorí – ako kresťania na Západe – oslavovali Ježišovo zmŕtvychvstanie. Čoraz viac kresťanov na Ukrajine v súčasnosti oslavuje veľkonočné sviatky skôr podľa západného obradu ako podľa starého juliánskeho kalendára ruskej pravoslávnej cirkvi, ktorá slávi Veľkú noc až o týždeň.

Pravoslávni kresťania na Ukrajine tradične oslavovali kresťanské sviatky rovnako ako v susednom Rusku. Po útoku Ruska na Ukrajinu pred viac ako rokom zosilnela verejná diskusia, aby sa ešte viac odlíšili od Ruska zmenou cirkevného kalendára. "Každý radostný kresťanský sviatok nás učí, že síce možno nevieme ako, ale musíme si byť istí, že zlo prehrá," zdôraznil Zelenskyj. "A my veríme. Musíme priblížiť porážku zla," dodal.
 

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr ZelenskyjVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu