Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

VOJNA na Ukrajine Deň štyristopätnásty (13. apríla 2023)

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Andrew Kravchenko)

MOSKVA - Ruské stíhacie lietadlo v stredu nad Baltským morom sprevádzalo lietadlo nemeckého vojenského námorníctva a zabránilo mu prekročiť ruské hranice. SItuáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 414

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 414 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:06 Maďarsko ukončí spoluprácu s Medzinárodnou investičnou bankou vlastnenou Ruskom v nadväznosti na sankcie, ktoré na túto finančnú inštitúciu uvalilo americké ministerstvo financií, informoval spravodajský portál Világgazdaság.

21:05 Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok prirovnal masaker zo stalinskej éry v Katyni k zabíjaniu ukrajinských civilistov v meste Buča počas ruskej okupácie. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

20:23 Humanitárna organizácia Lekári bez hraníc (MSF) minulý mesiac v Ženeve rokovala s ruskými diplomatmi o poskytovaní pomoci v oblastiach Ukrajiny pod kontrolou ruskej armády. Prístup na toto územie zatiaľ nezískala. MSF to oznámili vo štvrtok, informuje TASR podľa agentúry Reuters.

20:14 Ukrajinská Národná agentúra pre prevenciu korupcie označila spoločnosť Xiaomi za "medzinárodného vojnového sponzora", ako sa uvádza v tlačovej správe z dnešného dňa.

20:13 Nový súbor uniknutých amerických tajných dokumentov ukazuje, že vnútorné spory v ruskom vedení môžu byť hlbšie, ako sa doteraz predpokladalo. Uviedol to vo štvrtok americký denník New York Times, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

19:26 Rumunsko, Ukrajina a Moldavsko ako susediace krajiny podpísali vo štvrtok v rumunskej metropole Bukurešť dohody o spolupráci. Urobili to po trojstrannom stretnutí o posilňovaní bezpečnosti vo svojom regióne Čierneho mora ohrozovanom agresiou Ruska. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.

18:12 Bulharský minister zahraničných vecí Nikolaj Milkov v rozhovore pre denník Kyiv Independent uviedol, že invázia Ruska na Ukrajinu v plnom rozsahu urýchlila snahu jeho krajiny eliminovať pretrvávajúci dosah Ruska.

18:11 V meste Bachmut na východe Ukrajiny pokračujú ťažké boje, uviedli vo štvrtok predstavitelia ruských i ukrajinských ozbrojených síl. Kyjev však poprel tvrdenia z Moskvy, že jeho jednotky sú v tomto meste obkľúčené. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a AFP.

17:39 Nórske ministerstvo zahraničných vecí dnes oznámilo, že vyhostilo z krajiny 15 "ruských spravodajských dôstojníkov" za "účasť na aktivitách, ktoré nie sú zlučiteľné s ich diplomatickým štatútom".

17:16 Poľsko je skeptické voči pokusom Francúzska zorganizovať rozhovory medzi Ukrajinou a Ruskom. Povedal to vo štvrtok poľský minister zahraničných vecí Zbigniew Rau. TASR o tom informuje podľa správy denníka The Guardian.

16:40 Biely dom zorganizuje pre senátorov brífing za zatvorenými dverami o úniku informácií zo spravodajských služieb. Brífing týkajúci sa nedávneho úniku utajovaných amerických vojenských a spravodajských spisov sa uskutoční 19. apríla, uviedol pre agentúru Bloomberg demokratický poradca v Senáte.

16:39 Podľa regionálnej správy ruské sily dnes ostreľovali park v južnom meste Cherson, pričom zabili jedného muža.

15:19 Nemecká vláda chce rozhodnúť ešte vo štvrtok, či dá súhlas Poľsku na odovzdanie stíhačiek MiG-29 sovietskej výroby na Ukrajinu. TASR informuje podľa vyjadrenia ministra obrany Borisa Pistoriusa počas návštevy nemeckých vojakov v západoafrickom Mali, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

14:53 Ukrajinská štátna energetická spoločnosť Enerhoatom tvrdí, že pri jednom z reaktorov Záporožskej atómovej elektrárne (ZAES) vybuchla ruská mína. TASR o tom informuje podľa štvrtkovej správy denníka The Guardian.

14:02 Generálna prokuratúra Ruskej federácie iniciovala preverenie videonahrávky zverejnenej na internete, ktorá údajne zachytáva popravu ukrajinského vojnového zajatca. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.

14:00 Poľsko požiadalo nemeckú vládu o povolenie dodať Ukrajine stíhacie lietadlá typu MiG-29 sovietskej výroby. Tieto stíhačky, ktoré Varšava získala od Nemecka, pochádzajú zo zásob niekdajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR). Vo štvrtok o tom informovala agentúra DPA odvolávajúc sa na vládne kruhy v Berlíne.

13:45 Nórsko vo štvrtok vyhostilo 15 diplomatov pôsobiacich na ruskom veľvyslanectve v Osle. Informovalo o tom nórske ministerstvo zahraničných vecí. Podľa šéfky nórskeho rezortu diplomacie Anniken Huitfeldtovej sa tieto osoby "zapájali do činností, ktoré neboli v súlade s ich diplomatickým štatútom". Dodala, že zmienené osoby boli označené za "nežiaduce" a musia v krátkom čase opustiť územie Nórska.

13:30 Ukrajinský minister zahraničných vecí Dmytro Kuleba vo štvrtok vyzval na rýchly vstup Ukrajiny a Gruzínska do Severoatlantickej aliancie. Prostredníctvom videoprejavu tiež apeloval na Západ, aby vyvinul dôslednú stratégiu ohľadom Čierneho mora. Kulebovo vyjadrenie zaznelo na konferencii o bezpečnosti v oblasti Čierneho mora, ktorá sa koná v Rumunsku, informuje agentúra AFP.

"Je načase vypracovať komplexnú bezpečnostnú sieť pre všetky krajiny celého regiónu, ktoré sa cítia byť ohrozené (Ruskom)," povedal Kuleba. "Je načase zmeniť Čierne more na to, čím sa stalo Baltské more: na more NATO," dodal šéf ukrajinskej diplomacie. "Je mi ľúto, že musím povedať, že Západ nemá dôslednú stratégiu, čo sa týka Čierneho mora," povedal Kuleba. Ako poznamenal, "Rusko ju však malo vždy - agresívnu, revanšistickú a barbarskú".

13:20 Na Ukrajinu dorazila ďalšia dodávka núdzovej energetickej podpory koordinovaná prostredníctvom schémy EÚ pre súkromných darcov. Celkovo 169 generátorov v hodnote 1,95 milióna eur poskytnutých nadáciou Minderoo z Austrálie bolo prepravených na Ukrajinu prostredníctvom centra rescEU v Poľsku.

EÚ už skoordinovala už viacero takýchto dodávok, v rámci ktorých bolo na Ukrajinu celkovo zaslaných približne 3000 generátorov v rámci darov od členských štátov, súkromného sektora, tretích krajín a tiež z vlastných rezerv rescEU.

13:05 Dolná komora ruského parlamentu, Štátna duma, sa rozhodla vrátiť autorom návrh zákona na odstránenie trestu smrti z trestného zákonníka. Návrh bol predložený ešte v roku 2001.Informuje o tom správa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL), podľa ktorej traja zo skupiny navrhovateľov zákona sú po smrti a ich ďalšia kolegyňa už v parlamente nepôsobí.

Trest smrti je v ruskom trestnom zákonníku stále zakotvený, v krajine sa však neuplatňuje z dôvodu moratória, ktorého existenciu potvrdzujú rozhodnutia Ústavného súdu z rokov 1999 a 2009. V danom návrhu zákona sa počítalo s úplným odstránením slovného spojenia "trest smrti" z trestného zákonníka.

13:00 Generálna prokuratúra Ruskej federácie iniciovala preverenie videozáznamu vraždy ukrajinského vojaka.

12:45 Moskovský súd udelil neziskovej nadácii Wikimedia Foundation ďalšiu pokutu vo výške dva milióny rubľov (približne 22.200 eur) za to, že zo svojej internetovej encyklopédie Wikipedia neodstránila údajne "lživé informácie" o ruskej armáde.

12:35 Britské ministerstvo obrany predpokladá, že pre Kremeľ môže byť čoraz náročnejšie obhajovať tzv. "špeciálnu vojenskú operáciu" na Ukrajine u tých Rusov, ktorí majú informácie o nezvládnutom vedení prebiehajúcej ofenzívy na Ukrajine, ako aj o súvisiacich veľkých vojenských stratách.

Rezort obrany v Londýne vo svojej štvrtkovej správe o vývoji vojny na Ukrajine poukázal aj na skutočnosť, že jednotlivé ruské mestá zvolili rôzny prístup k plánovaným oslavám 9. mája, ktorý je v Rusku štátnym sviatkom pripomínajúcim sovietske víťazstvo nad nacistickým Nemeckom z roku 1945.

12:30 Pred generálnym konzulátom Ukrajiny v Krakove sa vo štvrtok podpálil 63-ročný Ukrajinec. Informoval o tom spravodajský web PolsatNews.pl. Incident sa odohral krátko pred 08.00 h SELČ. Pred konzulátom sa vtedy nachádzalo viacero osôb ukrajinskej národnosti, ktoré muž začal vyzývať, aby sa vrátili na Ukrajinu a bojovali proti ruskej armáde. Podľa očitých svedkov muž tiež vykrikoval, že na Ukrajine má zablokované peniaze a nemá z čoho žiť. Následne vytiahol fľašu, polial sa horľavou látkou, ktorú zapálil a začal utekať.

12:20 Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) tvrdí, že organizátorom vraždy prokremeľského blogera Vladlena Tatarského bol ukrajinský občan Jurij Denysov. Informovala o tom vo štvrtok britská stanica BBC.

FSB označuje Denisova za člena "ukrajinskej podvratnej a teroristickej skupiny". Tvrdí, že tento muž dal prostredníctvom expresnej zásielkovej služby a sprostredkovateľa doručiť inej podozrivej "výbušné zariadenie", ukryté do sadrovej busty s podobou "vojenského Z-blogera Vladlena Tatarského".

12:15 Väznený ruský opozičný politik Alexej Navaľnyj trpí záhadnou chorobou, ktorá by mohla byť dôsledkom nejakého pomaly pôsobiaceho jedu. Tvrdí to jeho hovorkyňa Kira Jarmyšová a poukazuje pritom na skutočnosť, že Navaľnyj za ostatné dva týždne schudol vo väzení osem kíl. 

"Nevylučujeme, že práve teraz je Alexej Navaľnyj obeťou pomalého procesu otravy, je usmrcovaný pomaly, aby to priťahovalo menej pozornosti," povedala Jarmyšová v príspevku na Twitteri. "Je držaný v trestnej cele napriek akútnej bolesti, a to bez lekárskej pomoci," dodala.

12:00 Poľsko chce zriadiť servisné centrum pre tanky Abrams americkej výroby, ktoré by bolo určené pre celú Európu, oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Mateusz Morawiecký
Zobraziť galériu (4)
Mateusz Morawiecký  (Zdroj: SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski)

"Chcem, aby sa v Poľsku nachádzalo servisné centrum pre tanky Abrams pre celú Európu s cieľom udržiavať ich v stave pripravenosti na (nasadenie) do bojov," povedal Morawiecki v stredu počas návštevy USA. Jeho vyjadrenie zaznelo na tlačovej konferencii v meste Anniston v štáte Alabama. Poľský premiér dodal, že o týchto plánoch, ktoré je podľa neho možné zrealizovať, sa už rokuje. "Usilujeme sa tiež o to, aby sa v Poľsku realizovala aj výroba protipancierovej munície s ochudobneným uránom pre tanky Abrams," povedal.

11:50 Ruský súd vo štvrtok odsúdil Iľnaza Gaľavijeva, ktorý v roku 2021 na strednej škole v meste Kazaň zastrelil deviatich ľudí, na doživotný trest odňatia slobody.Rozsudok potvrdil aj Ruský vyšetrovací výbor, ktorý vyšetruje závažné zločiny. Uviedol tiež, že "Gaľavijev sa k vine priznal a svoj čin oľutoval".

11:45 FSB odhaduje straty Ruska na Ukrajine na 110 000 zabitých a zranených, píše The New York Times s odvolaním sa na uniknuté dokumenty Pentagonu.

11:10 Ukrajinská ekonomika klesla v minulom roku v dôsledku ruskej invázie o viac než 29 %. Poukázali na to údaje ukrajinského štatistického úradu, ktoré sú o niečo lepšie, než predpokladala ukrajinská vláda. 

Hrubý domáci produkt (HDP) Ukrajiny klesol v roku 2022 o 29,1 %, oznámili štatistici. Konečný údaj je o niečo lepší, než pôvodne odhadovala vláda. Tá za minulý rok počítala s poklesom hospodárstva o 30 %.

11:00 Ukrajinská pravoslávna cirkev Moskovského patriarchátu sa obrátila na políciu so žiadosťou o trestné stíhanie hercov komediálnej šou "Kvartal 95" za vtipy o náboženstve.

10:30 Spojené kráľovstvo je pripravené poskytnúť Ukrajine ďalších 500 miliónov dolárov v zárukách za úvery, čím sa celková suma tento rok zvýši na 1 miliardu dolárov.

Uviedol to minister financií Jeremy Hunt.

9:30 Švajčiarske banky začali varovať ruských klientov, že ak budú platiť dane do Putinovho rozpočtu, zatvoria svoje účty.

8:30 Ruskí okupanti rúbu a kradnú lesy na okupovaných územiach Ukrajiny, píše WSJ s odvolaním sa na satelitné snímky Maxar

Na fotografii je možné vidieť #Taurský les v regióne #Kherson mesiac po invázii a rok po nej.

7:30 Budova farmárskeho trhu na predmestí Moskva zachvátila požiar. Plocha horenia je viac ako 300 metrov štvorcových. O obetiach nie sú žiadne informácie.

7:00 Za únikom utajovaných amerických vojenských dokumentov stojí milovník zbraní vo veku viac ako 20 rokov, ktorý pracoval na vojenskej základni. S odvolaním sa na informácie denníka The Washington Post (WP) to dnes napísala agentúra Reuters. Pentagon únik materiálov označil za závažné riziko pre bezpečnosť USA a vyšetruje ho.

6:30 Šéf európskej diplomacie Josep Borrell v noci na štvrtok vyjadril zdesenie nad videozáznamom, ktorý zachytáva brutálnu popravu ukrajinského vojnového zajatca ruskými vojakmi.

"Je to opovrhnutia hodné porušenie Ženevských konvencií," napísal Borrell. Dodal, že voči všetkým páchateľom a spolupáchateľom musí byť vyvodená zodpovednosť. "Budeme stáť pri Ukrajine tak dlho, ako to bude potrebné," uviedol.

6:18 Americká vláda sa domnieva, že generálny tajomník OSN António Guterres je príliš ochotný vyhovieť ruským záujmom. Vyplýva to z nových odhalení v tajných dokumentoch, ktoré nedávno unikli na internet. 

Zo spisov vyplýva, že Washington Guterresa pozorne monitoroval. V niekoľkých dokumentoch sa opisuje súkromná komunikácia medzi Guterresom a jeho námestníčkou. Dokumenty obsahujú postrehy Guterresa o vojne na Ukrajine, ako aj o viacerých afrických lídroch.

6:00  "Wagner" PMC sa pokúsil kúpiť zbrane od Turecka, ktoré je členom NATO

CNN získala utajované dokumenty USA (súčasť veľkého úniku informácií), z ktorých možno vyvodiť záver, že „Wagner“ PMC sa pokúsil kúpiť zbrane v #Turecku, aby ich potom použil vo vojne na Ukrajine a iných konfliktoch.

Zo správy amerických spravodajských agentúr, ktorá je v dokumente citovaná, vyplýva, že predstavitelia PMC „Wagner“ sa začiatkom februára stretli s tureckými kontaktmi, aby „nakúpili zbrane a vybavenie v Turecku“, ktoré by potom mohli byť používané žoldniermi bojujúcimi proti ukrajinským silám.

Rusko vyslalo stíhačku k nemeckému hliadkovaciemu lietadlu nad Baltským morom

"Ruské prostriedky kontroly nad Baltským morom zaznamenali vzdušný cieľ približujúci sa k štátnym hraniciam Ruskej federácie," uviedlo vo vyhlásení ministerstvo.

VOJNA na Ukrajine Deň
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: FB/mil.ru)

Ruská stíhačka Su-27 bola vyslaná, aby vzdušný cieľ identifikovala a zabránila narušeniu štátnych hraníc. Posádka ruského lietadla cieľ určila ako hliadkovacie lietadlo nemeckého vojenského námorníctva typu R-3C Orion. Nemecký stroj nevstúpil do vzdušného priestoru Ruska. Ruská stíhačka počas svojho letu podľa ruského rezortu obrany zachovávala bezpečnú vzdialenosť od nemeckého lietadla.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu