Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

VOJNA na Ukrajine Deň štyristošestnásty (14. apríla 2023)

Zničená ukrajinská bytovka v Donetsku Zobraziť galériu (5)
Zničená ukrajinská bytovka v Donetsku (Zdroj: SITA/Roman Chop via AP)

BRUSEL - Európska únia vo štvrtok pridala ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu na sankčný zoznam za "aktívnu účasť na ruskej agresívnej vojne proti Ukrajine". Informuje o tom správa tlačovej agentúry AFP. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 415

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 415 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:37 Dvojročné dieťa vytiahnuté v piatok z trosiek bytového domu, ktorý vo východoukrajinskom meste Sloviansk zasiahlo ruské ostreľovanie, zomrelo v sanitke cestou do nemocnice. Informovali o tom úrady, ktoré citovala tlačová agentúra AFP.

20:41 Fínska pohraničná stráž v piatok predstavila prvý úsek 200-kilometrového plota na hranici s Ruskom, ktorý severská krajina stavia preto, že Moskva vlani napadla Ukrajinu. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

19:44 Ukrajinská vláda nepovolí svojim národným športovým tímom súťažiť na medzinárodných podujatiach, na ktorých za zúčastňujú i športovci z Ruska a Bieloruska. TASR správu prevzala v piatok z agentúry AP.

18:56 Ruské ostreľovanie bytového domu v meste Sloviansk na východe Ukrajiny usmrtilo v piatok najmenej päť ľudí, informoval tamojší gubernátor Pavlo Kyrylenko. Upozornil, že pod troskami sa môžu nachádzať ďalší ľudia. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

18:21 Spravodajský web Ukrajinska pravda kritizuje reportáž francúzskej stanice France 24 z ruského vojenského výcvikového tábora. V materiáli totiž vidí prvky proruskej propagandy. V reportáži sa napríklad novinár, citujúci ruského vojaka, vyjadril o plánovanom ukrajinskom protiútoku ako o "nepriateľskej" protiofenzíve. Materiál televízie, financovanej francúzskou vládou, tiež nepripomína, že Rusko rozpútalo proti Ukrajine nevyprovokovanú agresiu, zato dáva priestor ruským vojakom, ktorí hovoria o "bránení ruskej histórie", uvádza ukrajinský web.

16:54 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vyzvala v piatok Peking, aby ruského agresora požiadal o zastavenie vojny na Ukrajine. Podľa jej slov nemá žiadna iná krajina na Rusko väčší vplyv než Čína. TASR informácie prevzala od agentúry AFP a stanice ORF.

16:44 Pätnásť ruských diplomatov, ktorých Nórsko tento týždeň vyhostilo, sa snažilo naverbovať zdroje, odpočúvať komunikáciu a nakupovať pokročilé technológie, uviedla v piatok Nórska policajná bezpečnostná služba (PST). TASR správu prevzala z tlačovej agentúry Reuters.

16:25 Poľský prezident Andrzej Duda označil v piatok plány ruského prezidenta Vladimira Putina na rozmiestnenie jadrových zbraní v Bielorusku za napínanie svalov a pokus o zastrašenie sveta. TASR o tom informuje na základe správ agentúr APA a PAP.

15:29 V Rusku budúci týždeň skončí výcvik bieloruských obslúh rakiet Iskander v použití taktických jadrových zbraní, vyhlásil pred novinármi bieloruský minister obrany Viktar Chrenin. Minsk podľa neho pomýšľa aj na rozmiestnenie ruských strategických jadrových zbraní v Bielorusku, pokiaľ Západ nepoľaví v konfrontácii.

14:20 Ruský minister obrany Sergej Šojgu v piatok oznámil, že tichomorská flotila ruského námorníctva začala neohlásené bojové cvičenia. Deje sa tak v čase zvyšujúceho sa napätia medzi Ruskom a krajinami Západu, píše agentúra AFP.

13:46 Britský premiér Rishi Sunak odsúdil v piatok videozáznam zachytávajúci údajnú popravu ukrajinského vojnového zajatca odrezaním hlavy za živa. Osoby zodpovedné za tento brutálny čin by podľa Sunaka mali byť privedené pred spravodlivosť. Informuje o tom správa AFP.

13:15 Ukrajina a Rusko si opätovne vymenili telá desiatok zabitých vojakov. Ako uviedlo v piatok na platforme Telegram ukrajinské ministerstvo pre reintegráciu dočasne okupovaných území, Kyjev získal z Moskvou okupovaných území telá 82 padlých obrancov. Informuje o tom správa agentúry DPA.

12:43 Ruský exprezident a podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie Dmitrij Medvedev v príspevku v aplikácii Telegram zopakoval, že Ukrajina "prestane existovať" a vyzdvihol tiež vyjadrenia maďarského premiéra Viktora Orbána. V piatok to uviedol denník The Guardian.

11:10 Ruský veľvyslanec v Spojených štátoch Anatolij Antonov tvrdí, že Washington pohrozil Moskve odvetou po tom, čo bol v Rusku pre podozrenia zo špionáže zadržaný americký novinár denníka The Wall Street Journal (WSJ) Evan Gershkovich. Naznačil tiež, že je možno načase, aby sa znížil počet žurnalistov z USA pôsobiacich v Rusku. Informuje o tom piatková správa agentúry Reuters.

10:45 Ukrajinské sily naďalej držia západné oblasti mesta Bachmut, o ktoré vedú ťažké boje s ruskými jednotkami. Za uplynulých 48 hodín však boli vystavené "mimoriadne silnej paľbe ruského delostrelectva", vyplýva z najnovšieho zhodnotenia situácie britských tajných služieb, z ktorých v piatok citovalo tamojšie ministerstvo obrany. Informuje o tom správa agentúry DPA.

9:30 Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková počas piatkovej návštevy Pekingu vyzvala Čínu, aby dôraznejšie zatlačila na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby ukončil útočnú vojnu voči Ukrajine. Informuje o tom správa agentúry AFP.

8:00 Rusko napriek „veľkým stratám“ sústreďuje svoje útočné operácie pri Bakhmute a Mariinke, informoval generálny štáb ukrajinských ozbrojených síl na svojom rannom brífingu 14. apríla.

7:55 Rusko zaútočilo na južnú Chersonskú oblasť za posledný deň 35-krát, pričom vypálilo 280 granátov z ťažkého delostrelectva, uviedol guvernér Oleksandr Prokudin v telegrame. Dvaja ľudia boli zabití a štyria zranení.

7:30 Bakhmut počas noci.

7:20 NATO by malo poskytnúť bezpečnostné záruky Ukrajine na summite vo Vilniuse uviedol premiér Poľska Mateusz Morawiecki.

6:01 Slovensko sa stane ďalšou členskou krajinou EÚ, ktorá obmedzí dovoz obilia z Ukrajiny. Slovenské ministerstvo pôdohospodárstva zakázalo 13. apríla ukrajinské obilie na svojich trhoch pre pesticídy nájdené v obilí, ktoré sú v EÚ zakázané, uviedlo ministerstvo v tlačovej správe.

6:00 Tí, ktorí mali možnosť z Ruska odísť, už to urobili, myslí si predstaviteľ organizácie, ktorá radí Rusom, ako sa vyhnúť službe v armáde alebo dezertovať. Ruský parlament tento týždeň schválil zmeny, ktoré umožnia doručovanie povolávacích rozkazov elektronicky, čo vyvolalo špekulácie, že nová mobilizácia v Rusku je na spadnutie. Kým počas prvej mobilizácie na jeseň sa mnohí Rusi pokúšali narýchlo odísť z krajiny, hrozba ďalšieho povolávania do armády zatiaľ masovú emigráciu nevyvolala, všíma si web Rádia Slobodná Európa.

Sankcie na Vagnerovu skupinu

Vagnerova skupina, ktorá sa pokúša dobyť ukrajinské mestá Bachmut a Soledar, bola už vo februári zaradená na ďalší sankčný zoznam EÚ za porušovanie ľudských práv a "destabilizáciu" krajín v Afrike.

Európska rada, ktorá zastupuje 27 členských štátov EÚ, uviedla, že nový sankčný zoznam "dopĺňa" predchádzajúci. Vagnerova skupina bola podľa nej opätovne zaradená na tento zoznam "za konanie, ktoré podkopáva alebo ohrozuje územnú celistvosť, zvrchovanosť a nezávislosť Ukrajiny". To, že Vagnerova skupina je na zozname dvakrát, "zdôrazňuje medzinárodný rozmer a závažnosť aktivít tejto skupiny, ako aj jej destabilizujúci vplyv na krajiny, v ktorých pôsobí," uvádza sa vo vyhlásení Európskej rady.

Prigožin odmieta obvinenia

Rada na svoj sankčný zoznam pridala aj RIA FAN, súčasť mediálnej skupiny Patriot, ktorej správnu radu vedie Jevgenij Prigožin - šéf Vagnerovej skupiny. Ruská mimovládna organizácia a dezertér z Vagnerovej skupiny tvrdia, že vagnerovci sú zodpovední za údajné sťatie ukrajinského vojnového zajatca. Video tohto aktu vyvolalo odsúdenie zo strany Ukrajiny a predstaviteľov OSN.

Jevgenij Prigožin
Zobraziť galériu (5)
Jevgenij Prigožin  (Zdroj: Facebook Mikhail Khodorkovsky)

Prigožin vo štvrtok obvinenia odmietol. Rusko uviedlo, že začalo vyšetrovanie daného záznamu. Na osoby a subjekty uvedené na sankčnom zozname Európskej únie sa vzťahuje zmrazenie aktív v EÚ, zákaz cestovania a zákaz poskytnúť im finančné prostriedky zo strany akejkoľvek osoby alebo firmy z Európskej únie. Európska únia prijala v uplynulom roku celkovo voči Rusku v súvislosti s jeho inváziou na Ukrajinu desať po sebe nasledujúcich sankčných balíkov.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajinaVojna na UkrajineVolodymyr Zelenskyj
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu