Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Izraelská armáda podnikla útoky v Sýrii neďaleko Golanských výšin

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP Photo/Mahmoud Illean)

TEL AVIV - Izraelská armáda v pondelok zaútočila na pozíciu proiránskej skupiny na juhu Sýrie, nachádzajúcu sa neďaleko Izraelom okupovaných Golanských výšin. Oznámilo to Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), na ktoré sa odvoláva agentúra AFP.

SOHR uviedlo, že izraelské pozemné sily ostreľovali lokalitu na predmestí zničeného mesta Kunejtra, kde sídlia sýrske milície bojujúce za oslobodenie Golanských výšin. Žiadne obete hlásené neboli. Išlo o druhý takýto útok v danej oblasti za posledné dni. Ozbrojené sily Izraela vykonali útoky na tam operujúce proiránske skupiny aj 18. apríla. Sýrske štátne médiá o útoku neinformovali, avšak lokálne médiá blízke vláde priniesli správy o "izraelskej agresii" v Kunejtre.

Počas aspríla sa napätie zvýšilo

Napätie v regióne sa počas apríla zvýšilo po izraelských úderoch v Sýrii po tom, čo bolo odtiaľ vypálených niekoľko rakiet, ktoré dopadli do oblasti Golanských výšin. Golanské výšiny sú strategicky významnou horskou plošinou hraničiacou s Libanonom. Izrael ich dobyl počas šesťdňovej vojny v roku 1967 a v decembri 1981 ich anektoval, čo väčšina medzinárodného spoločenstva dosiaľ neuznala.

Počas vyše desaťročia trvajúcej občianskej vojny v Sýrii vykonal Izrael stovky vzdušných útokov na tamojšie územie, pričom sa zameriaval najmä na sily podporované Iránom, bojovníkov libanonského hnutia Hizballáh, ako aj pozície sýrskej armády.

Viac o téme: Armádaútok SýriaIzrael
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu