Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Európska únia vytvára rezervy núdzových prístreškov pre prípad kríz alebo katastrof

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - EÚ vytvára rezervy núdzových prístreškov pre prípady kríz alebo katastrof presahujúce vnútroštátne kapacity.

EÚ na ďalšie posilnenie reakcie na núdzové situácie vyčlenila v utorok 116,6 milióna eur. Pomôžu Chorvátsku, Poľsku, Slovinsku, Španielsku, Švédsku a Turecku zaobstarať a uskladniť núdzové prístrešky cez program rescEU. V prípade potreby pomôžu ubytovať tisíce ľudí.

Denné centrá

Pôjde o ľahké prefabrikované konštrukcie, kontajnery na bývanie a stany. Doplnia ich sprchy a toalety, priemyselné kuchyne, práčovne a spoločné priestory, vrátane bezpečných priestorov pre deti a zraniteľné skupiny. Rezerva pohotovostných obytných jednotiek má kapacitu až 25.000 ľudí. Môžu byť využívané aj ako "denné centrá" alebo miesta na zohriatie.

Projket šetrný k životnému prostrediu

Komisia spresnila, že projekt bude mať nízky dopad na životné prostredie vo všetkých fázach. Do úvahy sa berie aj používanie obytných jednotiek, preto budú využívať systémy čistenia vody, solárne panely, generátory a zariadenia na recykláciu. Prvé obytné jednotky cez systém rescEU budú k dispozícii v priebehu budúceho roka.

Komisia okrem toho obstarala tisíce lôžok, ktoré možno použiť v centrách dočasného ubytovania pre utečencov alebo vnútorne vysídlených. Táto nová rezerva sa pridáva k doteraz vyčleneným 62,3 milióna eur na núdzové prístrešky a lôžka, ktoré sa majú použiť v núdzových prijímacích strediskách kvôli vojne na Ukrajine.

Viac o téme: PomocKatastrofyEurópska úniaNúdzové prístrešky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu