Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

FOTO Grécky premiér žiada financie EÚ na predĺženie plota na hranici s Tureckom

Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka Zobraziť galériu (5)
Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

ATÉNY – Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis vyzval v piatok Európsku úniu, aby zvážila finančnú pomoc na predĺženie oceľového plota na hranici s Tureckom, zameraného proti migrantom.

"Je načase, aby EÚ vážne uvažovala o poskytnutí eurofondov na tento druh projektov," povedal Mitsotakis pre agentúru AFP počas návštevy severovýchodného Grécka, kde oznámil projekt predĺženia hraničného oplotenia o 35 kilometrov. "Napokon, prispievame k európskej bezpečnosti a aj integrovanejšej a účinnejšej európskej azylovej politike," zdôvodnil predseda gréckej vlády požiadavku. Päť metrov vysoký oceľový plot na hranici Grécka s Tureckom pozdĺž rieky Marica (Evros) má v súčasnosti 37,5 kilometra. Zámerom gréckej vlády je predĺžiť ho o celkovo 100 kilometrov do roku 2026.

Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka
Zobraziť galériu (5)
Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka  (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Aktuálny projekt sa realizuje bez financií EÚ

Mitsotakis zdôraznil, že aktuálny projekt s odhadovanými nákladmi 100 miliónov eur a termínom výstavby do jedného roka realizujú aj bez financií EÚ. Pripomenul, že táto hranica je aj vonkajšou hranicou EÚ, ktorej ochrana je podľa neho podmienkou dosiahnutia novej dohody a migrácii a azyle medzi členskými štátmi Únie.

Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka
Zobraziť galériu (5)
Oceľový plot na hranici Grécka a Turecka  (Zdroj: SITA/Dimitris Papamitsos/Greek Prime Minister's Office via AP)

Diskusia o financovaní takýchto plotov sa znova vynorila na februárovom summite EÚ. Viacero krajín vrátane Rakúska a Grécka požaduje financie Únie na posilnenie zábran na vonkajších hraniciach EÚ s cieľom znížiť prílev azylantov. Európska komisia však v januári prízvukovala, že na tento účel nie sú v rozpočte EÚ prostriedky. "Ak by sme mali vynaložiť peniaze na múry alebo ploty, neboli by peniaze na iné veci," uviedla eurokomisárka pre vnútorné záležitosti Ylva Johanssonová.

Viac o téme: PlotFinancieGréckoTureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu