Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Stoltenberg žiada okamžité prepustenie amerického novinára zadržaného v Rusku

Jens Stoltenberg
Jens Stoltenberg (Zdroj: SITA/AP Photo/Olivier Matthys)

BRUSEL - Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg v pondelok žiadal bezprostredné prepustenie amerického novinára Evana Gershkonicha, ktorého zadržali v Rusku na základe podozrenia zo špionáže. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Stoltenberg zatknutie reportéra denníka The Wall Street Journal (WSJ) označil za znepokojujúce. "Je dôležité rešpektovať slobodu tlače, práva novinárov a právo klásť otázky a robiť si svoju prácu," povedal. Generálny tajomník NATO podľa svojich slov očakáva, že zatknutím Gershkovicha sa budú zaoberať ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na utorkovom stretnutí.

Video: Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 403

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 403 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Reportér Evan Gershkovich pracuje pre moskovskú pobočku WSJ a ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) ho zadržala minulý týždeň v Jekaterinburgu. Údajne sa tam snažil získať utajované informácie o podniku vojensko-priemyselného komplexu. Americký denník vo štvrtok "dôrazne poprel" obvinenia FSB a požiadal o okamžité prepustenie svojho reportéra. Vo vyšetrovacej väzbe má podľa súdu zostať do 29. mája. Hrozí mu až 20-ročné väzenie.

Viac o téme: PrepustenieŽiadosťRuskoJens StoltenbergEvan GershkovichZadržiavaný novinár
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu