Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Novinár zadržaný v Rusku poslal svojej rodine prvý list z väzenia

Evan Gershkovich
Evan Gershkovich (Zdroj: SITA/The Wall Street Journal via AP, File)

WASHINGTON - Americký denník The Wall Street Journal (WSJ) zverejnil v sobotu prvý list svojho spravodajcu Evana Gershkovicha z ruského väzenia, kde je držaný pre obvinenia zo špionáže. Ručne písaný list novinár adresoval svojej rodine, s ktorou bol tak v priamom kontakte prvýkrát od svojho marcového zadržania.

 "Chcem povedať, že nestrácam nádej," napísal v liste, ktorý napísal svojej rodine žijúcej vo Filadelfii. "Čítam. Cvičím. A snažím sa písať. Možno konečne napíšem niečo dobré," pokračoval. Dvojstranový ručne písaný list je datovaný 5. aprílom, pričom rodina novinára ho dostala v piatok. Napísaný je v ruštine, keďže práve touto rečou sa Gershkovich doma bežne rozprával s rodičmi, ktorí koncom 70. rokov emigrovali z vtedajšieho Sovietskeho zväzu.

"Mami, ty si ma, bohužiaľ, či už v dobrom alebo zlom, dobre pripravila na väzenskú stravu," napísal podľa WSJ žartovne Gershkovich s tým, že na raňajky dostáva napríklad ovsené vločky či pšeničnú kašu, čo sú jedlá, ktoré mu pripomínajú detstvo. Gershkovich (31) adresoval list svojej "drahej rodine", a to matke, otcovi a sestre. Jeho mama, 66-ročná Ella Milmanová, uviedla, že list pretkal žartovnými odkazmi a podpichovaním rodičov v zjavnej snahe udržať ich tak v dobrej nálade. Dodala, že list jej spravil "veľkú radosť", keďže konečne priamo od syna počula, ako sa má.

Momentálne je vyšetrovacej väzbe

Novinár tiež potvrdil, že dostal balíček obsahujúci toaletné potreby, papuče, oblečenie a perá. Zásielku mu vybavil priateľ, aby mu tak uľahčil život v známej moskovskej väznici Lefortovo. "Myslím, že mám teraz viac oblečenia a vecí, ako majú doma mama s otcom," napísal Gershkovich. Skonštatoval tiež, že rodina by ho asi aj rada pretackala za emočnú ujmu, ktorú jej svojim uväznením spôsobuje. "Nebojte sa. Budete na to mať príležitosť," dodal a list podpísal svojou prezývkou "Váňa". Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) oznámila Gershkovichovo zadržanie v Jekaterinburgu 30. marca pre podozrenie zo špionáže.

Podľa FSB zbieral informácie o jednom z ruských zbrojárskych podnikov, na ktoré sa vzťahuje štátne tajomstvo. V Rusku mu za to hrozí až 20 rokov väzenia. Momentálne je vyšetrovacej väzbe vo väznici Lefortovo v Moskve. Vo väzení ho dosiaľ navštívili len jeho ruskí právnici. Návštevy priateľov či predstaviteľov veľvyslanectva USA v Moskve, o ktoré opakovane žiadal, mu zatiaľ povolené neboli. Ministerstvo zahraničných vecí USA deklarovalo, že tento novinár WSJ je v Rusku zadržiavaný nezákonne. Podľa hovorcu americkej diplomacie Vedanta Patela na stratégii na Gershkovichovo prepustenia pracuje už niekoľko amerických vládnych agentúr. Gershkovicha čaká podľa odborníkov na ruský právny systém zdĺhavý proces s malou šancou na prepustenie.

Viac o téme: Evan Gershkovich
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu