Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Pápež František otvoril vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu

Pápež František Zobraziť galériu (5)
Pápež František (Zdroj: SITA/AP)

VATIKÁN - Pápež František otvoril na Námestí svätého Petra vo Vatikáne slávenie bohoslužby na Kvetnú nedeľu, ktorou sa začala séria obradov Veľkonočného týždňa. Stalo sa tak len deň po prepustení pápeža z nemocnice Gemelli, kde bol hospitalizovaný pre zápal priedušiek. TASR správu prevzala z agentúry AFP a portálu Vatican News.

archívne video Slávnostné odhalenie kríža na Luníku IX pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka

Slávnostné odhalenie kríža na Luníku IX pri príležitosti prvého výročia návštevy pápeža Františka (Zdroj: TASR/František Iván)

Osemdesiatšesťročného pápeža priviezli papamobilom na vatikánske Námestie svätého Petra, na ktorom sa zhromaždilo približne 30.000 ľudí. František veriacim počas jazdy námestím i krátko zamával.

Pápež František
Zobraziť galériu (5)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

Následne zachrípnutým hlasom bohoslužbu slávnostne otvoril a presunul sa na sedadlo pred oltárom, odkiaľ predniesol i homíliu. Vatikán už predtým avizoval, že samotnú bohoslužbu na Kvetnú nedeľu bude celebrovať kardinál Leonardo Sandri a predpokladá sa, že aj ostatné veľkonočné bohoslužby budú viesť kardináli.

Pápeža prepustili z nemocnice tri dni po tom, čo ho prijali pre problémy s dýchaním. Následne mu bola diagnostikovaná bronchitída a lekári ho liečili infúznym podávaním antibiotík. František odišiel z nemocnice späť do Vatikánu na prednom sedadle bieleho vozidla Fiat 500, z ktorého kýval skupine novinárov zhromaždených pred nemocnicou. Pápež dokonca zažartoval, že je "stále nažive" a usmieval sa na žurnalistov a ďalších prítomných.

Pápež František
Zobraziť galériu (5)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

Agentúra AFP pripomína, že Františkovi v nemocnici Gemelli v júli 2021 odstránili 33 centimetrov hrubého čreva a zostal tam desať dní. V interview pre agentúru AP z 24. januára tohto roka František povedal, že divertikulóza (výdutina v črevnej stene) sa "vrátila"

Pápež František
Zobraziť galériu (5)
Pápež František  (Zdroj: SITA/AP)

Pápeža tiež už vyše roka trápia natiahnuté väzy pravého kolena a malá zlomenina, čo ho často núti použiť invalidný vozík alebo si pomáhať pri chôdzi palicou. Operáciu kolena zatiaľ odmieta podstúpiť, pretože počas operácie hrubého čreva v roku 2021 nereagoval dobre na celkovú anestéziu.

Viac o téme: BohoslužbaVeľká nocPápež FrantišekKvetná nedeľa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu